Теглилка за злато подсказва, че в Состра някога е имало съкровищница


Теглилка за злато подсказва, че в Состра някога е имало съкровищница
Снимка: Архив "Десант"
18 Август 2017, Петък


Ръководителят на разкопките - проф. Иван Христов, разкри какво е открито при тазгодишната 15-та археологическа експедиция в руините на античния град

Автор: Десант

Най-цената находка от тазгодишните разкопки на Состра - военна станция по римския път Виа Траяна от Ескус (дн. с. Гиген) до Филипопоплис (дн. Пловдив), която с времето прераства в цял град, считан не без основание за античния предшественик на днешен Троян, е добре запазена теглилка за злато.

По думите на ръководителя на разкопките тук - зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Иван Христов, артефактът навежда на мисълта,  че вероятно наблизо е имало помещение за измерване на ценности, един вид съкровищница.

На пресконференция край руините на Состра троянската кметица Донка Михайлова съобщи, че вече има съгласуван с НИНКН (Националния институт за недвижимото културно наследство) идеен проект, а до края на година трябва да е готов и работният проект за цялостната туристическа инфраструктура на древния град.

Предвижда се тук да бъдат изградени посетителски център с изложбена зала и мотел с ресторант, като ще се доразвие и пътната инфраструктура до обекта.

Проф. Христов даде висока оценка на тазгодишната 15-та археологическа експедиция на Состра. От думите му стана ясно, че е работено основно по две войнишки помещения/сгради във вътрешността на крепостта. Открити са и немалко артефакти, основно монети – 50-60 броя, които, както всички предишни находки, ще влязат във фонда на троянския Музей на занаятите.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки