Жестока жп катастрофа е била избегната на косъм в събота сутринта


Жестока жп катастрофа е била избегната на косъм в събота сутринта
Снимката е илюстративна
13 Август 2017, Неделя


По традиция опасният инцидент бе скрит от медиите

Автор: Десант

На косъм в събота сутринта България се размина с жестока жп катастрофа. Поредната трагедия по железопътните релси у нас е била предотвратена единствено от професионалните действия на дежурния ръководител движение на гара Храбърско г-жа Григорова, съобщи OFFNews.

Един срещу друг са се оказали два влака - пътнически, който е потеглил в 5,28 часа от Перник за София и товарен влак на частната жп компания ТБД, собственост на енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

По традиция опасният инцидент бе скрит от медиите.

Според информацията във вътрешноведомствения бюлетин на Национална компания "Железопътна инфраструктура" става дума за грешка на машиниста на товарния влак, който с два локомотива е теглил цели 23 вагона с руда.

В 06,10 часа сутринта при нареден входен маршрут със спиране на трети прав коловоз на гара Храбърско за среща с пътническия влак, композицията на ТБД подминава затворен изходен сигнал, срязва стрелка 1 и продължава напред. Така товарният влак се оказва върху една линия с влак 60202 на БДЖ-Пътнически превози, който в същото време е на съвсем близко разстояние.

Зверският сблъсък е избегнат само благодарение на наблюдателността на дежурния ръководител на НКЖИ на гарата. Григорова веднага забелязва, че товарната композиция е срязала стрелка и изключва напрежението в контактната мрежа.

След това машинистът на ТБД продължава с грешките. Самоволно решава да върне влака назад, но на мястото на счупената стрелка дерайлира първия вагон. За щастие при инцидентът няма пострадали, но се натрупват огромни закъснения на няколко влака, минаващи по линията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки