Ще следят качеството на бирата с ядрено-магнитен резонанс


Ще следят качеството на бирата с ядрено-магнитен резонанс
13 Август 2017, Неделя


Вижте какво още ще може да се засече с новия метод, разработван от български специалисти

Автор: Десант

Нова разработка ще следи по-стриктно качеството на бирата. Става въпрос за специален цифров подпис на опаковката на пивото, съставен от уникални цифри за всяка марка българска бира. Те ще бъдат зададени от самите производители.

Новаторското предложение подготвят съвместно Центърът по биология на храните към СУ "Св. Климент Охридски"и Иститута по криобиология и хранителни технологии. Подкрепени от Съюза на пивоварите в България, информира БНТ.

Ако цифровият подпис бъде въведен, с него ще може да се засече всяко отклонение от качеството на бирата. Проверката ще става с помощта на ядрено-магнитен резонанс на изпратените от производителите проби за анализ на качеството на съответната марка бира.

Пред националната телевизия доц. Силвия Милева, зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии, уточнява, че с новия метод ще могат да се идентифицират всякакви вещества, дори може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди...

Засега само три марки бира са във фокуса на изследването и може да се каже, че имат вече този подпис, но то не обхваща целия спектър на веществата, които са в пивото.

Досега използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино и пчелен мед. Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки