УМБАЛ Бургас вече има лазер за разбиване на камъни в бъбреците


УМБАЛ Бургас вече има лазер за разбиване на камъни в бъбреците
10 Август 2017, Четвъртък


С последната придобивка на Отделението по урология, болницата се превръща в център за лечение на уролитиаза

Автор: Десант

Отделението по урология на УМБАЛ Бургас вече разполага с последно поколение холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур.

Предимството на апарата е, че с него дори най-твърдите камъни могат да бъдат разпрашени до микрочастици и изхвърлени от отделителната система, а процедурата е възможно най-щадяща за пациента, като времето за възстановяване е минимално.  

Операциите със зеления лазер се извършват посредством ендоскопи, които преминават през естествените отвори или чрез малък кожен разрез директно в бъбрека.

„Със закупуването на лазерния апарат се затваря цикълът на оборудване на отделението и превръщането му в Център за лечение на уролитиаза, отговарящ на всички изисквания на Европейската асоциация по урология”, каза началникът на отделението д-р Николай Миринчев.

Процедурите с холмиум лазера се извършват по Здравна каса, като пациентът доплаща единствено такса за  консуматив, който не се поема от НЗОК. Целият екип на Oтделението по урология е преминал обучение за работа с апарата.

Освен за лечение на бъбречно-каменна болест, с холмиум лазерa могат да бъдат третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки козметични операции по медицински препоръки. 

Камъните в бъбреците и уретерите са едно от най-често срещаните урологични заболявания  и оставени без лечение могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки