Жеравна - приключението за родолюбци


Жеравна - приключението за родолюбци
03 Август 2017, Четвъртък


Този удивителен фестивал на фолклорната носия е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече десета година

Автор: Силвия Горанова

Жеравна - една от люлките на българщината, през август за десето поредно лято ще посрещне гости от близо и далеч. Благодарение на Фестивала на фолклорната носия името на това райско кътче излезе от забравата и отново стана емблема на възраждане на българския дух.

Изпъстрена с шарени носии и разбудена от ритъма на тъпани, гайди и кавали, за три дни Жеравна е като оживяла приказка.

Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече десета година. Всеки, докоснал се до неугасващия й пламък, следва призива "Предай нататък!".



От пръвото издание на фестивала през 2008 година стотици хиляди са българите, облекли с радост фолклорния костюм и дошли в Жеравна заедно с децата си. За тях празничните носии, открити на дъното на бабиния сандък, не са само реликви от миналото и продължение на родовата памет, а и мостове към бъдещето.

Обличайки носия, посетителите на фестивала доброволно стават част от автентичното изживяване, което няма аналог в съвременните емоции на българина.

А да прекрачиш век и половина назад в миналото, тотално откъсвайки се от компютри, телефони и напрежението на съвременния живот, и си починеш истински, правейки скок в едно забравено и прекрасно време - това го има само тук, в Жеравна!

Ежегодно фестивалът събира десетки хиляди радетели на българската кауза и създава нови трайни приятелства.

Идеята за тази съвременна приказка за родолюбци е на създателя на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Ив. Димитров. Основаната от него Фондация "Българе" е главен организатор на самобитната инициатива.

С подкрепата на местната власт, на съмишленици и родолюбиви спонсори, Фестивалът на фолклорната носия стана очаквана традиция и се нареди сред най-ярките фолклорни събития в страната ни.

По повод юбилея на НФА "Българе" наборите на именития ансамбъл - родените през 2002 година 15-годишни младежи и девойки ще получат подарък от организаторите - безплатен достъп до "Жеравна 2017".

На 18, 19 и 20 август Добромерица отново ще затупти с пулса на фестивала. Повече подробности за патриотичното събитие ще намерите в http://www.nosia.bg


В категории: Традиции , Духовни средища , Добри Вести , Занаяти , Бит и култура , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки