Само за два дни от ИАРА конфискуваха 80 кг риба


Само за два дни от ИАРА конфискуваха 80 кг риба
28 Юли 2017, Петък


При масираните проверк са иззет също 955 м мрежи, надуваема лодка и скутер с извънбордов двигател

Автор: Десант

Само за два дни - от 26 до 27 юли служителите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) а иззели от бракониери 955 м мрежи и 80 кг риба от вида сребриста каракуда, която е дарена на социален патронаж в Бургас, а 20 кг шаран и сребриста каракуда са върнати обратно във водата. Конфискувани са също надуваема лодка и скутер с извънбордов двигател. 

Инспекторите на Агенцията са извършили 163 проверки и са съставили 14 акта за установяване на административни нарушения. Те са инспектирали яз.“Душанци“, яз. „ Бебреш“ – гр. Ботевград, яз. „Тополница“ – с. Мухово, яз. „ Панчарево“ – гр. София, яз. „ Искър“, яз. „ Дяково“, яз. „ Пчелина“, яз. „ Грамада“, яз. „ Божурица“ и яз. „ Фарафун“. Проверени са и реките Места, Градевска, Отовица, Горица, Струма, Тимок, Арчар и Дунав.

Служителите на отдел „Рибарство и контрол – Южна България“ са извършили нощни проверки на яз. „Тракиец“ и яз. „ Ивайловград“. Иззети са 3 броя „сари“ с обща дължина 90 м. Проверени са и яз. „ Доспат“, Цанков камък“, яз. „Жребечево“, яз. „Студен кладенец“, яз. „ Кърджали“ и яз. „Батак“. Проверки са извършени и на реките Марица, Тунджа, Бяла река и Съзлийка.

Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“ е извършило проверки за спазването на правилата за стопански риболов по р. Дунав. При проверка на яз. Сопот с патрулна лодка са установени нарушения на правилата за любителски риболов и са съставени 6 акта по смисъла на чл. 22 от Закона за рибарството и аквакултурите. Проверен е и яз. Христо Смирненски. В хода на проверката е иззет бракониерски уред тип „герим“ с приблизителна дължина 150 м и 40 броя куки на него в работно положение. Яз. „Хр. Смирненски“ е предназначен за питейно–битови цели и е забранен целогодишно за риболов.

На 27 юли 2017 г. са подадени три сигнала на тел. 112 за незаконна риболовна дейност. Инспекторите на отдела са проверили и трите сигнала. На яз. „Пясъчника“ , общ. Несебър, са открити в работно положение и извадени 250 м хрилни мрежи. Няма уловена риба. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Подадени са и два сигнала за улов на бяла мида с драгиращи уреди в района на къмпинг „Градина“. Направена е съвместна проверка със служители на Гранична полиция. Съставен е констативен протокол.

Инспекторите на Агенцията са проверили и търговски обекти в страната. Установена е продажба на маломерен калкан и превоз на риба, без документи за което са съставени 2 акта.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки