Поклонници ще изминат пеша разстоянието от София до Рилския манастир


Поклонници ще изминат пеша разстоянието от София до Рилския манастир
Снимка: Българска патриаршия
21 Юли 2017, Петък


Това е част от целия път, по който през 1469 г. са пренесени мощите на св. Йоан Рилски

Автор: Десант

За осма поредна година Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“, с благословията на Български патриарх Неофит, организират преход по поклонническия път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир, съобщават от Светия синод.

Преходът започва на 1 август в 9,00 ч. от столичния храм „Св. София” с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир.

Финалът на проявата ще е на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в Света литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител.

Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – х. "Планинарска песен" (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа “Рилски езера” и Рилския манастир

Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София на 1 август, и този път ще се присъедини групата, която тръгва в края на юли от Велико Търново. Участниците в нея ще извървят пеша пътя от старата столица до Никопол и от Черепишкия манастир до София. В Никопол ще бъде отслужено бдение по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски. В София групата ще се присъедини към софийските поклонници и заедно с тях ще продължи към Рилския манастир.

Тази година за първи път ще има група поклонници, които ще изминат пътя с велосипеди. Те ще тръгнат от Велико Търново за Никопол и ще се движат паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е велопоходът да се превърне в традиция, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.

Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик го описва в „Разказа за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски“.

По сведение на писателя, маршрутът е Велико Търново – Никопол – Враца - Искърското дефиле – София - Рилски манастир. Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целият маршрут от Велико Търново до Рилския манастир.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки