Какво да правим, ако срещнем мечка в гората


Какво да правим, ако срещнем мечка в гората
21 Юли 2017, Петък


Вижте съветите на специалистите от Национален парк „Централен Балкан“

Автор: Десант

Напоследък зачестиха съобщенията за нападения на мечки върху домашни животни в планинските села, както и за случаи на забелязани в българските гори зелени на безгрижно скитащи из тях представители на тези зверове.

Дивите животните се движат свободно из нашите планини, като понякога дори използват създадените от човека пътища и пътеки.

„Винаги, когато излизаме на разходка сред природата, трябва да имаме предвид, че срещите с дивите животни са възможни и нашето поведение трябва да е съобразено с тях" - предупреждават от дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“.

Оттам разпространиха съвети какво да правим, ако съдбата ни срещне с най-едрия хищник в България - някоя кафява мечка, така че да ограничим възможността за неприятни последствия.

Предотвратяване на нежелани срещи

Повечето животни се страхуват от хората и избягват срещите си с тях. Обикновено такива се случват когато животното не е усетило човешкото присъствие. За да избегнете нежеланата среща създавайте шум (говорене на висок глас, подвикване, свирене и др.), който да издава вашето присъствие.

Реакция при среща с хищник

В никакъв случай не бягайте! Това би предизвикало хищника да ви преследва и нападне. Най-добрият вариант е да се отдалечите бавно по обратния път, без да обръщате гръб на животното. Привлечете неговото внимание, но вече без да викате или ръкомахате. Най-добре е да говорите тихо и успокоително, така че то да знае, че сте там, без да го уплашите.

Защита при нападение

В повечето случаи животните нападат хора, когато са уплашени, от любопитство или защитавайки малките си. В такива случаи трябва да легнете на земята по очи или свити на кълбо и да покриете с ръце главата и врата си. Ако ви подгони, хвърлете настрани раница, връхна дреха или др., които могат да привлекат вниманието й.

Какво да правим, ако забележим малко мече

Мечето рядко се отдалечава от майка си, а подобна среща е от малкото причини мечка да нападне човек. В такива случаи, се отдалечете от мястото в посоката, от която сте дошли.

Когато мечето е останало без майка, то е объркано и любопитно. Възможно е да търси контакт с хората за да си набави храна. В тези случаи  най-грешното, което може да се направи е да му бъде дадена храна или да бъде уловено. Губейки страха си от човека, то не само няма да оцелее в природата, но е възможно да ни причини вреди.

От парка напомнят, че кафявата мечка е защитен вид – тя е включена в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи.

Всяко едно посегателство върху кафявата мечка се наказва съгласно Наказателния кодекс с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2000 до 20 000 лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки