Гореща новина: Археолози откриха и рядка златна монета при разкопките на крепостта Русокастро


Гореща новина: Археолози откриха и рядка златна монета при разкопките на крепостта Русокастро
17 Юли 2017, Понеделник


Става дума за солид на византийският император Фока. Златната монета тежи 4,5 грама

Автор: Силвия Горанова

При разкопките на крепостта Русокастро е открита рядка златна монета – солид на византийският император Фока. Тя е с тежест 4,5 грама.



Император Фока е управлявал от 602 до 610 г. Той застава начело на бунт, чрез който е свален император Маврикий, който е убит заедно със синовете си.

Фока управлява Византийската империя по особено деспотичен начин, което бързо настройва срещу него голяма част от обществото. В армията е бил редови стотник, което допълнително създало брожения срещу управлението му.

В крайна през сметка, през 608 г., в Картаген избухва бунт срещу императора, който се оказва успешен. Водачът на бунта – бъдещият император Ираклий, лично обезглавява Фока и е коронован за византийски василевс.

Първото изграждане на крепостни стени на скалния хълм при Русокастро е през VI в. Откриването на монетата показва, че крепостта активно е функционирала до началото на VII в. Тя е била заселена отново от българско население през IX в.

През първата половина на XIII в. са построени нови крепостни стени и кули, вероятно при управлението на цар Иван Асен II.

Площта ѝ възлиза на 52 декара, което я прави най-голямата средновековна крепост в Южна България, от ранга на Царевец, Трапезица, Червен, Калиакра. Запазените стени са на височина над 5 м.



Както "Десант" вече писа, крепостта се проучва от екип на Регионален исторически музей Бургас, ръководен от Милен Николов и Доротея Гюрджийска. През настоящата кампания се разкрива цитаделата на крепостта, като целта е след разкопките да се пристъпи към нейната консервация, реставрация и експониране.

Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.


В категории: Новини , Горещи новини , Средновековие , Археология , Българските крепости

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Росен Панайотов
19.07.2017 12:12:41
3
1
Що за представяне за тракиеца Фока - и то в родината му?! Само не ми говорете за 'документи" - че да видите съвременността ни един ден 'документирана'... То успехи, то хубав живот, та чудо!
2
Читател
18.07.2017 11:20:21
2
0
През 608 г. избухва бунтът в Картаген, но това не значи, че веднага са му резнали главата на Фока :) Може първо да са го хранили две години в тъмница, докато новият император си оплете добре кошницата :)
1
Божидар
18.07.2017 07:18:13
2
0
Като е обезглавен 608, как управлява до 610г. ? :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки