Валери Симеонов: Търсим справедлив механизъм за определяне на минималната работна заплата


Валери Симеонов: Търсим справедлив механизъм за определяне на минималната работна заплата
Снимка: Дарикнюз.бг
13 Юли 2017, Четвъртък


Една от идеите е да отпадне класът „прослужено време“, без това да намали доходите на работниците, стана ясно след днешната среща на вицепремиера с представители на работодателски организации

Автор: Севдалина Пенева

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов се срещна с представители на работодателски организации в България по тяхно искане. На нея бе представен и обсъден проект на рамково споразумение за механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) между Министерския съвет и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите.

На срещата присъстваха Васил Велев – председател на АИКБ, Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК, Васил Тодоров – главен секретар на БТПП и Евгений Иванов – изпълнителен директор на КРИБ.

Една от идеите, които бяха обсъдени, бе тази да отпадне класът за прослужено време, който в момента се начислява върху работната заплата, каза след срещата Валери Симеонов.

Лично той приема предложението на работодателите за разумно по няколко причини. Подобен клас се начислява единствено в България. Такава практика няма нито в една друга държава в рамките на Европейския съюз. Освен това, този клас дискриминира младите хора, които за един и същи труд взимат значително по-ниски заплати от колегите си с голям стаж.

По-справедливо е да се плаща за свършена работа, а не за прослужено време, коментираха и работодателите. Те дадоха за пример парадокса в Българската академия на науките, където портиерите и чистачките с голям стаж взимат по-високо възнаграждение от младите научни работници. Това действа демотивиращо на младите кадри, категорични са вицепремиерът и работодателите.

И двете страни дебело подчертаха, че отпадането на класа по никакъв начин няма да намали размера на досегашните заплати. Напротив, ще се търсят механизми той да расте, като се прилагат европейски и световни практики.

Тепърва предстоят разговори, готов съм на среща и със синдикатите. Така или иначе, това е тема, която тепърва ще бъде дискутирана, ще се вземат предвид всички страни, след което ще се предложи на обсъждане в Министерски съвет, каза още Валери Симеонов.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки