Габрово ще отбележи с драматична възстановка 140 години от освобождението си


Габрово ще отбележи с драматична възстановка 140 години от освобождението си
07 Юли 2017, Петък


Градът на Рачо Ковача е сред първите български селища, обявени за свободна територия

Автор: Десант

С възстановка на посрещането на първите руски войски в Габрово на 10 юли пред Дечковата къща ще бъде отбелязана 140-та годишнина от Освобождението на Града на Рачо Ковача, съобщават от местната администрация.

Участие в живата картина ще вземат Детски фолклорен ансамбъл  „Габровче“, оркестър „Габрово“, Младежка театрална студия „Гаргара“ към НЧ „Христо Смирненски 1949“ и Национално дружество „Традиция“ – Габрово.

Габрово е сред първите български селища, обявени за свободна територия. Вестта за десанта на руската армия при Свищов е донесена в града от търговеца Колчо Мянков. Още с установяването на щаба на ген. Гурко в Търново, габровци изпращат свои представители при него. В среща с генерала учителят Андрей Манолов и търговецът Атанас Кехлибарев предоставят сведения за обстановката в Габрово и карта за дислокацията на турските войски в региона.

На 28 юни (10 юли) 1877 г. Габрово посреща отряда на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. От този момент градът, който по това време е с население около 7 хиляди души, се превръща в най-сигурния тил на Шипка.

Гражданството посреща освободителите с хляб и сол, както и с много цветя. За няколко дни тук пристигат още 36-ти Орловски полк, 55-ти Подолски полк, Брянския полк, 14-та пехотна дивизия, 9-а артилерийска бригада. Сформира се Габровският отряд, под ръководството на ген. Валериан Ф. Дерожински, със задача за овладяване на Шипченския проход.

През месеците на Руско-турската война Габрово е превърнато в голяма болница. Сградата на Априловата гимназия, девическото училище в Дечковата къща, Девическия манастир, къщата на учителя Илия Христович са оборудвани в медицински заведения за руски офицери и войници, български опълченци, бежанци, лекуват се дори турски войници, ранени след боевете на Шипка.

Особено труден момент за преодоляване е струпването на хиляди бежанци, принудени да напуснат родните си места. В Габрово тяхното число в края на юли 1877 г. наброява над 20 хиляди души. Болшинството са от Старозагорско, Новозагорско, Казанлъшко, Калоферско, Сопотско.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки