Как се приготвя "Бял мъж" за Петровден


Как се приготвя "Бял мъж" за Петровден
Снимки: ЕМО "Етър"
29 Юни 2017, Четвъртък


Тайната разкриват традиционно на празника в "Етъра"

Автор: Десант

На Петровден, 29 юни, на огнището в Самарджийската къща в ЕМО "Етър", посетителите ще могат да опитат "Бял мъж". Ястието традиционно се приготвя за празника в музея, където може да се научи интересната му история, съобщават от "Етъра".

Българите вярват, че го е създал свети Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия "Бял мъж".

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед. "Бял мъж" се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.

Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват "на мандра", където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като "Бял мъж", но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия.

С "Бял мъж" овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата. Ястието се прави от прясно сирене, което се запържва с брашно. Както всяка обредна храна – то е много вкусно.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки