Трудната мисия да стигнеш до гроба на св. Константин-Кирил Философ в Рим


Трудната мисия да стигнеш до гроба на св. Константин-Кирил Философ в Рим
Снимки: Авторът
14 Февруари 2019, Четвъртък


В църквата "Сан Клементе" кирилицата сякаш е забранена

Автор: Никола Филипов

„Да отидеш до Рим и да не видиш папата!“.  Навярно всеки е чувал тази фраза. За славянските народи обаче, и особено що се отнася до българите, аз бих я перифразирал така: „Да отидеш до Рим и да не се поклониш на гроба на свети Константин-Кирил Философ!“. Геният, чието име носи днешната ни азбука – кирилицата. Затова и аз при посещението си в Рим планирах такова поклонение.
   
Преди това разгледах музеите и катедралата на Ватикана, посетих Колизеума, Форума и още няколко други забележителности. Навсякъде продаваха книги и раздаваха указателни брошури по на няколко езика, един от които бе руски. На аудиогидовете, които ни даваха на някои места, имаше функция за руски – обикновено четвъртия или петия език. Дори имаше случай, в които руският бе поставен на трето място след националния италиански и популярния английски.

Затова и бе неописуемо учудването ми, когато установих, че в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан инициаторът за създаването на славянската азбука Константин-Кирил Философ, книги и брошури на руски език няма и на кирилица изобщо нищо не се предлага. Сякаш кирилицата в този храм е забранена. След толкова векове, тук отново е неглижирана борбата и мисията на светеца Кирил Философ.

Никъде в базиликата или в двора ѝ няма надпис, стрелка, указателна табела или каквато и да е информация, че тук е погребан свети Константин-Кирил Философ. Има насочване само към... археологически разкопки на две нива под църквата.

Край вратата на тези археологически разкопки ще видите две каси. Ако си се досетил, че гробът може да е там, трябва да платиш десет евро, за да ти отворят вратата. Снимането обаче е абсолютно забранено!

След като забеляза, че фотографирах надписа на глаголица в двора, един охранител се прикрепи към мен и с напомнянето, че снимането е забранено, проследи всяко мое действие до напускането на базиликата. Сякаш интересът към кирилицата и Кирил Философ в този храм се считат за престъпление от рода на тероризма, а фотоапаратите идентифицират едва ли не с автомат Калашников!



Константин-Кирил  Философ е светец и мъдрец от световна величина и мястото, където се съхраняват мощите му, трябва да съответства на това.  Дочух, че по времето на папа Йоан-Павел VI били се появили и славянски надписи, но след смъртта му положението се влошило.

Политика. Някои западни политици отдавна обявиха православието за основен враг. Не един и двама се изказаха против християнството и по-конкретно против православието. А кирилицата е едва ли не символ на православието, нали?

Гледам в интернет снимката на бившия президент Росен Плевнелиев пред гроба на Кирил в базиликата "Сан Клементе" и си мисля: И на него ли основните му врагове са кирилицата и православието? За тази снимка него директно до гроба ли са го телепортирали? Не е ли слизал по тесните  мухлясали стълби да търси къде евентуално може да е този гроб и нищо ли не е забелязал от онова, което мен така ме възмути? И не само мен!

Заради гроба на свети Кирил базиликата "Сан Клементе" в Рим се посещава основно от граждани на ползващите кирилицата славянски страни – Русия, Украйна, България, Македония, Сърбия... При моето посещение аз заварих там група рускоговорящи украинци, които също се възмущаваха.

Всички очаквахме на входа да има информация на няколко езика, между които непременно и на кирилица да пише, че тук почиват мощите на свети Константин-Кирил Философ – съставителят на първата славянска азбука. Продаваната информационна литература мислехме, че ще е предназначена основно за масовия посетител, тоест – ще е написана на кирилица! И не допускахме, че толкова трудно и с толкова проблеми трябва да се пребори човек, за да открие и се поклони на гроба на този светец.

Към кого да се обърнем за помощ и съдействие, след като някои от ръководителите на все още ползващите кирилица страни са вече явно или тайно настроени против нея?!


В категории: Новини , Репортажи , Пътеводител , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки