Римска колесница влезе в Музея на мозайките


Римска колесница влезе в Музея на мозайките
27 Юни 2017, Вторник


Двуколката с лика на горгоната Медуза предвождаше шествието зая фестивала „Марцианопол – животът в древния град“

Автор: Десант

Червената римска колесница е най-новата атракция на Музея на мозайките в Девня. Луксозната открита двуколка с лика на горгоната Медуза предвождаше шествието с участниците във фестивала „Марцианопол – животът в древния град“. Тя бе изработена по идея на кмета Свилен Шитов, специално за парадно-церемониалната част на античния форум.



Неин майстор е девненският дърводелец Георги Георгиев, който е успял да я направи само за две седмици. Колесницата се тегли от един кон, а габаритите й са близки до бойните двуколки, разказа майсторът. Изработена е по модел на римска колесница в интернет, като в консултациите се е включил и директорът на Музея на мозайките Иван Сутев.

Дърводелецът обясни, че дървесината от дъб и бук е положена върху метална конструкция, а корпусът на превозното средство е от огъваем мебелен шперплат. „Имаме машина с компютърно управление, с която изработихме фигурите за декорация на колесницата – орел и лика на горгоната Медуза“, добави Георги Георгиев. 



Всички посетители на музея имат възможността да се снимат за спомен до древното превозно средство.

До края на август девненският музей ще се обзаведе с още два уникални експоната – макети на античния амфитеатър на Марцианопол и на къщата с мозайките, върху чиито останки е построена културната институция.


В категории: Новини , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки