Съветът „Външни работи” в Люксембург: Основен приоритет остава унищожаването на “Даеш”


Съветът „Външни работи” в Люксембург: Основен приоритет остава унищожаването на “Даеш”
19 Юни 2017, Понеделник


Вицепремиерът Екатерина Захариева представляваше интересите на България на форума на първите дипломати на ЕС

Автор: Десант

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Съвет „Външни работи” в Люксембург. Заседанието днес започна с минута мълчание в памет на жертвите на пожарите в Португалия и Лондон, както и жертвите на терористичните атаки във Великобритания и Мали.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер изпълнението на приетите в резултат на Съвместната декларация от Варшава 42 мерки за засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО.

Борбата с тероризма бе сред водещите теми в дневния ред на Съвета. Министрите бяха единодушни, че тероризмът е сред водещите заплахи за световната сигурност.

Основни приоритети остават унищожаването на “Даеш”, борбата срещу финансирането на тероризма, борбата с радикализацията и насилствения екстремизъм, включително в интернет.

Подчертана бе важността на продължаване на сътрудничеството със страните от Близкия изток и Северна Африка, Западните Балкани и Турция, Сахел и Африканския рог за справяне с общите предизвикателства на тероризма.

Министрите обсъдиха представения четвърти доклад за изпълнението на Рамката за партньорство в областта на миграцията. Вицепремиерът Захариева подчерта важността на солидарността и подкрепата за държавите членки на първа линия, една от които е България.

Съветът оцени високо резултатите от военната операция на силите за сигурност на Ирак във военната кампания за изтласкване на “Даеш” от страната. Потвърдена бе твърдата подкрепа за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак, както и готовността на ЕС да окаже подкрепа за стабилизиране на освободените райони и провеждане на реформите в сектора на сигурността.

Отправен бе призив към иракското федерално правителство и правителството на автономния иракски регион Кюрдистан за продължаване на техните успешни съвместни усилия в кампанията за освобождаването на Мосул, както и да се ангажират в конструктивен диалог по всички политически и икономически въпроси.

Министрите изразиха загриженост от напрежението в отношенията между страни от Залива, като потвърдиха важността, която ЕС отдава на развитието на отношенията с всички страни от региона. Изразена бе подкрепа за посредническите усилия на Кувейт за деескалация на напрежението и намиране на изход от кризата.

В рамките на Съвета се проведе и Министерската среща на Източното партньорство. Обща бе констатацията, че 4-те области за развитие на сътрудничеството остават актуални – засилване на институциите и добро управление, мобилност и контакти между хората, пазарни възможности и инфраструктурна свързаност. Потвърдена бе готовността за по-нататъшно политическо асоцииране и икономическа интеграция, отчитайки амбицията и целите на партньорите.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки