В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живеха малки и странни същества...


В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живеха малки и странни същества...
16 Юни 2017, Петък


Така започва българска игра с добавена реалност от рода на Покемон, чието действие се развива в застрашения старозагорски парк "Бедечка"

Автор: Десант

Уникална по рода си българска игра с добавена реалност, от типа на световно известния „Покемон“ ще се развива в старозагорския парк "Бедечка", който е заплашен от застрояване.

Играта наречена „Бедечко“ (игра на думи от български и английски BeDechko – бъди дечко) е първа по рода си и „смесва физическата, приказната, технологичната и добавената реалност“ споделят създателите й.

Физическата реалност от хиляди дървета, река, животни, пътеки и алеи в старозагорския парк ще се смеси с приказни добавки като фосфоресциращи камъчета, миниатюрни къщички или пък изкуствени водни лилии. Технологичната реалност ще изгради мрежа от сензори, които ще отчитат движения, състав на вода, температура и други данни, а добавената реалност ще наслагва художествения свят върху всичко това през апликация за смартфони и таблети.

„В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живеха малки и странни същества. Бяха зелени, също като тревата и листата, където играеха на криеница по цяяял ден. А вечер се изктерваха в къщички на клоните или пък се криеха в хралупите на дърветата. Те си нямаха имена, но си имаха бодлички. И с тези бодлички улавяха, сякаш антени, всичко наоколо – говора на дърветата, песните на птичките и ромоленето на вълшебната река.”

Така започва историята на този фентъзи свят създаден за деца от 8 до 14 години и техните родители. Малчуганите влизат в ролята на „бедечковци“, които след вековен сън трябва да спасят заспалата гора като изпълняват приказни мисии на различни видове дървета, които оживяват пред очите им благодарени на технологиите.

„Искахме да създадем игра, която да социализира, възпитава и ангажира, но преди всичко да забавлява“ казват още създателите и от иновативния старозагорския проект „Заралаб“. Мнозина от съгражданите им считат, че Заралаб е авангардът на IT обществото в града. Само през последните 2 месеца са им гостували фирми като Wikipedia, Microsoft, Google и Indiegogo. IT специалистите създават проекта безвъзмездно с помощта на млади художници от „Скеч клуб Стара Загора“ и с подкрепата на един от най-обичаните детски автори - Никола Райков, който е и сценарист на играта.

Никола Райков е автор на първите по-рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“.

Само след броени дни в Стара Загора ще се състои референдум за съдбата на парк Бедечка, където се развива и действието на играта. Ако парка бъде запазен, то първата версия на играта „Бедечко“  ще бъде готова още това лято.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки