Шарени черги и позабравени български занаяти показват в Блъсковци


Шарени черги и позабравени български занаяти показват в Блъсковци
13 Юни 2017, Вторник


Интригуващи предмети от селския бит ще бъдат извадени на 17 юни от старите ракли, за да припомнят миналото на нашите баби и дядовци

Автор: Десант

Богатството на тъканите черги в района на Елена и по-специално – от село Блъсковци, ще бъде показано в изложба. Интригуващи предмети от селския бит пък ще бъдат извадени от старите ракли, за да припомнят миналото на нашите баби и дядовци.

Празникът на шарената черга, народния бит и старите занаяти предлага на жители и гости в живописното село и досег до българските занаяти. В обособени занаятчийски кътове ще се показва нагледно как се изработват сувенири от дърво, как се плетат кошници и тъче платно.

Програмата на пъстрото събитие ще започне от 10,00 часа на 17 юни, събота, пред сградата на кметството. Освен традиционните за българския бит изделия, тук ще бъде представена и празнична програма.

Организатори на празника са Община Елена и Народно читалище „Съгласие 2014“ в Блъсковци. Тяхната идея е събитието да припомни отминалия бит, с неговото очарование и нелек труд, като в същото време сплоти местните хора.

Село Блъсковци се намира само на няколко километра от Елена. Макар и с не голям брой жители, то е предпочитано място за почивка сред природата на хора от цялата страна. Къщите за гости тук предлагат домашен уют и спокойствие, които са в хармония с околната природа, изобилстваща от красиви гледки и места за разходка.

Любопитна е появата на името на Блъсковци. Предполага се, че е наречено така заради честото падане на гръм в района. Местните казват, че мълнията се „блъска“ в земята.
Източник: Царевец вести


В категории: Новини , Традиции , Занаяти , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки