Знамето на Втора мъжка гимназия в Скопие влезе като дарение в НИМ


Знамето на Втора мъжка гимназия в Скопие влезе като дарение в НИМ
12 Юни 2017, Понеделник


Светинята е на разположение за снимки до края на работния ден днес, съобщава директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров

Автор: Силвия Горанова

Националният исторически музей (НИМ) получи днес изключително ценен подарък – идеално запазено знаме на Втора мъжка гимназия „Св. Климент Охридски” от град Скопие.

Флагът е от втората половина на ХХ век, когато населението на Скопие се е смятало за българско и затова изображението и надписите на знамето са върху българския трицвет – бяло, зелено, червено.

Изображението на Климент Охридски е от известната едноименна църква от град Охрид, а надписите са на чист български език.

Светинята ще бъде изложена за българските медии и телевизии в кабинета на директора на НИМ – проф.Божидар Димитров през целия ден. Екипите могат да дойдат и да го заснемат.

Знамето е дарено от Антонио Василев, председател на фондация „Българи” и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. Той е преценил, че такъв ценен експонат не може да се съхранява в частно лице, а само в стълба на националната идентичност – Националния исторически музей.

Българският трикольор, с царски знаци в четирите краища на знамето и надписите на български език показват неговата ценност, тъй като е свидетелство за националната принадлежност на населението на Скопие и на цяла Македония.

Този флаг потвърждава думите на днешния министър-председател на Македония Зоран Заев, че българите и македонците са един народ, казва по повод дарението директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки