Балканът пее и разказва... за 45-ти път, в Гурково


Балканът пее и разказва... за 45-ти път, в Гурково
10 Юни 2017, Събота


Специални гости на фестивалния празник бяха областният управител на Стара Загора Гергана Микова и нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев

Автор: Силвия Горанова

Областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха днес на Фестивала на балканските градове „Балканът пее и разказва”.



Фолклорният празник на градовете Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел и Гурково се провежда за 45-ти път, домакин тази година беше Гурково. В конкурсната програма се включиха над 300 участници – певци, танцьори и музиканти.

Празникът започна с шествие по централната улица и с ритуал по издигането на знамената на България, на Гурково и на Фестивала под звуците на песента „Хубава си, моя горо”, която е химн на феста.

С приветствие към многобройните гости, изпълнили площада в центъра на малкия балкански град, се обърнаха кметът Иван Иванов и г-жа Микова.

„За мен е чест да бъда днес сред вас. Този фестивал е добър пример за съхранение на българските традиции и фолклор. Пожелавам на младите хора, които участват в него, успешно представяне, а на жителите и гостите на Гурково – приятни моменти с българските народни песни и танци”, каза областният управител.

В края на празника кметът награди участниците и предаде знамето на Фестивала на своя колега – кмета на Елена Дилян Млъзев. Градът ще бъде домакин на „Балканът пее и разказва” през 2018 г.



Награди от кмета получиха и първенците от конкурса за детска рисунка на тема „Моят град”. В него със свои творби се включиха над 50 деца от балканските градове.

По време на празничния ден в центъра на Гурково гости посрещаше и импровизирана улица на занаятите, на която майстори-занаятчии бяха изложили ръчно изработени произведения от дърворезба и други предмети на изкуството.




В категории: Новини , Общини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки