Омуртаг отпразнува деня, в който излетя вторият български космонавт


Омуртаг отпразнува деня, в който излетя вторият български космонавт
Снимка: Областна администрация Търговище
08 Юни 2017, Четвъртък


В тамошния исторически музей се пази уникален експонат - скафандърът на Александър Александров

Автор: Десант

Вчера тихо-мълком се навършиха 29 години от едно голямо събитие, за което днес почти не си спомняме. От 7 до 17 юни 1988 г. в Космоса летя вторият и последен засега български космонавт Александър Александров.



Датата почетоха единствено жителите на родния му Омуртаг, за които този ден през 2006 година е определен за празник на града. 

Честванията по този повод преминаха с концерт на Народно читалище „Отец Паисий – 1870” и пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.

В празничния ден омурташкият Исторически музей беше отворен за безплатни посещения. Най-ценният експонат в него е полетният скафандър на Александър Александров – дубльор на първия български космонавт Георги Иванов и впоследствие втория българин, излетял в околоземна орбита.



След завършването на космическата мисия на „Съюз-33“, на борда на който лети на 10 април 1979 г. Георги Иванов, екипажът на кораба, заедно с дубльора Александър Александров, представители на центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин”, на програмата „Интеркосмос” и редица други официални лица посещават на 17 май Търговище, Омуртаг и село Ястребино.

След приключване на мероприятията по посрещането, делегацията се връща в Търговище на тържествена вечеря. Тогава партийното ръководство на Омуртаг отправя искане полетният скафандър на Александър Александров да бъде подарен на родния му град. Идеята е приета с разбиране от руснаците. Те обещават и удържат на думата си.

Този експонат не може да се види в никой друг музей у нас. През 1997 г. са направени проучвания с цел да се изясни дали друга музейна институция притежава полетен космически скафандър. След множество консултации с Министерство на културата, Музея на авиацията в Крумово, Историческия музей в Ловеч и специалиста по история на авиацията Найден Дичев става ясно, че скафандърът на Александър Александров, съхраняван в омурташкия музей, е единствен в България.

По-късно се разбира, че Националният исторически музей притежава космическия костюм на първия ни космонавт Георги Иванов. Той обаче не е част от неговата експозиция, а се представя само във временни изложби.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Йори
08.06.2017 13:05:48
1
0
Скафандарът на Георги Иванов, собственост на НИМ, от десетки години е в постоянната експозиция на Музея на авиацията в Крумово. Заедно с костюм на Рукавишников, капсулата, с която са кацнали и пр. Найден Дичев отдавна е покойник, лека му пръст, а архива му също е в Крумово.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки