Знаме, ушито по модел на Васил Левски, ще бъде показано в Перник


Знаме, ушито по модел на Васил Левски, ще бъде показано в Перник
06 Юни 2017, Вторник


Апостолът лично е начертал лъва с корона и е дал насоки как да изглежда байракът

Автор: Десант

Копие на знамето на Карловския революционен комитет ще бъде представено в Перник по време на тематичната изложба „Времето в хората и хората във времето“, посветена на 180-та годишнина от рождението на идеолога на българската национално-освободителна борба Васил Левски. Тя ще отвори врати за посетители на 7 юни от 13 ч. в Регионалния исторически музей.

Ценният експонат е част от колекцията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Оригиналът не е запазен, но историята на това знаме се знае в подробности. То е ушито по модел на Васил Левски, който лично е начертал лъва с корона, как трябва да изглежда това знаме и думите, които са извезани на него „Смърт или свобода Карловски революционен окръг“. С това знаме е обявено Априлското въстание през април в Панагюрище.

В изложбата ще бъдат показани още 15 табла с различни предания, легенди и документи, с които се доказва присъствието на Апостола на свободата в пернишкия край.

Покрай това, от фонда на музея са извадени и подредени в експозицията богослужебни книги от различни села, предмети на учредители на комитета в с. Лобош, лични вещи на Архимандрит Зиновий Поппетров, който лично се е познавал с Апостола на свободата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки