Къщите на цял квартал в Перник вече се рушат под напора на нелегалния минен добив


Къщите на цял квартал в Перник вече се рушат под напора на нелегалния минен добив
Така изглежда само един от многоблойните нелегални рудници край Перник Снимка: Бодил БГ
26 Май 2017, Петък


Решаването на проблема не търпи отлагане, много е възможно съвсем скоро стотици хора да останат без покрив над главата, но институциите нехаят, алармират от екологично сдружение „За земята“

Автор: Силвия Горанова

Десетки къщи в пернишкия квартал “Рудничар” се срутват под напора на нелегален минен добив и бездействието на институциите. В този район животът на местните жители се е превърнал в ад от разправии, сигнали до полицията и безплодни молби до общината.

За това алармират от екологично сдружение „За Земята“, което е подало официален сигнал до местната управа на 14 май, придружен със снимков материал и искане за незабавни мерки.



Междувременно обаче къщите продължават да се гънат и напукват под кухите оправдания на българските институции, предупреждават от сдружението. От там се обръщат към медиите с надеждата общественият отзвук да окаже натиск върху отговорните лица, за да може проблемът най-сетне да бъде разрешен.

Квартал “Рудничар” е на 20-тина минути пеша от централния площад на Перник - на хълм, с хубава гледка. Прекрасно място за къща с двор. Не така вече мислят жителите му, тъй като преди близо две години в резултат на нелегален минен добив там пропадат две къщи.

Нелегалният минен добив не е новост за Перник. Местните жители с лекота могат да изброят многобройните места, където организирано, със знанието и пред очите на всички се добиват въглища незаконно - парка Урса, Стара Тева, Бела вода, Рудничар.

По-голямата част от тези галерии се разполагат в имоти, който по официални данни принадлежат на „Мини открит Въгледобив” ЕАД - дружеството, на което е отдадена концесията на Пернишкия въглищен басейн. И докато самозваните миньори работят долу, местните жители чуват ударите и усещат как под тяхната сила къщите им бавно потъват.



Вратите на гаражите им вече не могат да се отварят, а по посторйките се появяват зловещи пукнатини. Така изминава една година, прекарана в безсънни нощи и неспирни обаждания, докато в един момент една от къщите в близост се срутва.

За щастие няма пострадали, но няма и адекватна реакция от страна на институциите. Това, което прави общината, е да изсели семейството в ново жилище и да постави един полицай на входа на мината, а след това продължава да си клати краката над надвисналата опасност.

Според закона за защита при бедствия Министерски съвет, общината и областната управа се грижат за защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия.

През август 2016 г. Вяра Церовска, кмет на община Перник, отправя искане до Румяна Бъчварова (зам. министър-председател и министър на вътрешните работи по това време), за отпускане на сума от 256 488 лв., с която да се стабилизира терена в квартал "Рудничар", тъй като самата община Перник няма възможност да отдели средства.

По-нататъшни действия обаче така и не се предприемат, като институциите на по-високо ниво се оправдават с факта, че органът, компетентен да отпусне сумата, не е заседавал оттогава. Така жителите на Рудничар са оставени на свой риск да преценят дали да обитават имотите си, като всяка вечер те заспиват (ако въобще успеят да го направят) с мисълта, че собствената им къща може да се срути върху главите им.


В категории: Новини , Общини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки