Даряват квас за жив хляб на фестивала на производителите в Садово


Даряват квас за жив хляб на фестивала на производителите в Садово
Снимка: Лимец-БГ Агро
26 Май 2017, Петък


Близо 40 изложители се обединяват около натуралното, родното и традиционното на първия по рода си екофестивал

Автор: Силвия Горанова

Възраждането на родните традиции, завръщането към природата и силата на българския дух обединяват различни изложители, фермери, пчелари и арт творци, които ще вземат участие в първия Фестивал на еко и био производителите в Садово.

Той се открива в 13,00 часа на 26 май, на площада пред сградата на общината и ще продължи до неделя с много концерти, презентации, демонстрации, дегустации, дискусии и работилници.

„Можете да се насладите на фолклорното творчество на самодейни групи от няколко общини в страната, които ще покажат своите певчески умения на 26 и 27 май от 18 до 20 часа. Очаква ви изключително богата програма през трите дни на фестивала“, увери Нели Дакова, организатор на събитието, което се провежда едновременно с традиционния Празник на фъстъка и с Първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“, посветен на известния кларнетист, родом от Садово.

Желаещите да научат нови неща и да развият интересни умения могат да се включат в различните работилници по време на тридневния празник.

„Ще си направим ядкови млека и сладоледи от тях, фрешове, ще замесим хляб от лимец с квас или ще опечем баница, ще си направим свещи, натурални сапуни и кремчета,  ще изработим красоти от рециклирана хартия и материали, ще се научим да плъстим вълна без рязане и шиене, като използваме техниката на мокро плъстене - само със сапун и вода.

В работилниците ще декорираме еко торбички в наш собствен стил, ще видим как се правят компостери за градината или терасата от подръчни материали. И защото сме екологични, ще използваме някои от нашите отпадъци от фестивала, за да ги претворим с любов и им дадем нов живот“, казва още Нели Дакова.

Даряваме квас от лимец, както за приготвяне на жив хляб, така и с лечебна цел, казват участниците във феста Снежи и Светльо от Работилница „Сефира“. Те произвеждат  зърно, брашно, фибри и хляб от лимец, събират и разнасят здравословни млечни и месни продукти, яйца и мед от екологични ферми и пчелини.

Снежи и Светльо са вдъхновени от идеята, че заедно, подкрепяйки се един друг, хората могат да постигнат много.

„Желаем да внедрим в нашата дейност нови принципи на търговски взаимоотношения, основани на двустранните ползи и общия интерес в партньорството. Целта е не да се продаде на всяка цена, а да се случи най-доброто за всеки от участниците в процеса“, казват от „Сефира“.

Очаквайте подробности и за други производители с интересни истории, включени във фестивала.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки