Вече и в Бургас ще има барокамера


Вече и  в Бургас ще има барокамера
Снимка: УМБАЛ-Бургас
26 Май 2017, Петък


Ето при какви заболявания помага лечението с кислород

Автор: Десант

В Бургас започва реализацията на проекта за изграждане на хипербарен център, който отлежава по папките от 2013 г. Той обединява усилията на много институции в стремежа морският град да стане третият научен център в страната, където се провежда лечение с барокамера на деца и възрастни, съобщават от УМБАЛ-Бургас.

Барокамерата лекува с кислород под високо налягане и има неоспорими резултати при различни заболявания, като в последните години това лечение набира скорост в целия свят.

Проектът е разработен от д-р Георги Матев, който въвежда лечението с барокамера в Бургас на деца и възрастни с церебрални проблеми, както и заболявания вследствие на хипоксия (липса на кислород) в областта на черния дроб и други органи и системи. Като научни консултанти  на проекта участват корифеите в тази област – проф. Христо Бозов от ВМА Варна, специалисти от висшия ешелон на ВМА – София, основоположници на хипербарното лечение у нас. Те са и методични ръководители на сектора по хипербарно лечение на УМБАЛ-Бургас.

Първоначално в комплекса ще има две барокамери, като едната ще разполага и със седящи места, обяснява д-р Георги Матев. Той е категоричен, че на резултатите, които постига в барокамерата с пациенти, считани за безнадеждни, трябва да се даде гласност.

В бъдещия хипербарен комплекс ще се включи и рехабилитационна база за деца със специални потребности, където ще има съчетаване на пълния обем процедури, необходими за тяхното социализиране и здравно стабилизиране.

В годините екипът на сектора по хипербарна оксигенация  е натрупал огромен опит и знания. Проследими са и дългогодишните резултати от неговата работа – болни се изправят на крака за дни след тежки операции; хора, преживели инсулт, се възстановяват напълно – това са само част от успехите. Едно от най-сериозните приложения на кислорода под налягане е лечението на деца с аутизъм и ДЦП – те повишават комуникативните си умения, стават по-спокойни, адаптират се по-лесно в ежедневието.

Новият хипербарен комплекс ще окаже незаменима помощ и на водолазите при т.нар. кесонна болест. При нея особено важни са първите 6 часа, а досега тези специалисти пътуваха за лечение до Варна.

Хипербарният сектор към УМБАЛ Бургас работи активно през цялото денонощие на екипен принцип, с оглед лечението на спешни пациенти с тежки увреждания. В момента у нас съществуват 3 лечебни звена, в които се провежда лечение с ХБО – във ВМА София, МБАЛ Варна към ВМА и УМБАЛ Бургас.

Кои заболявания са подходящи за лечение с кислород под налягане: декомпресионна болест; отравяне с въглероден окис и цианиди, както и злоупотреба с наркотични вещества; неврит на слуховия нерв; анемични състояния; травматични исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром); състояния след фрактури на крайници; некротични инфекции на меките тъкани; трудно зарастващи рани; остеомиелит; газова гангрена; състояние след изгаряния; множествена склероза, мигрена; състояние след мозъчен инсулт; състояние след инфаркт на миокарда; дискова херния; диабетно стъпало; общо тонизиращо и енергийно зареждащ ефект в целия организъм (кожа, централна и периферна нервна система, сърдечно-съдова, отделителна система, чернодробна структура и функция).

Как действа хипербарната оксигенация?

Кислородът под високо налягане прониква в клетките и подобрява тяхната работа. Няма друг метод, който да осигури на мозъка такъв мощен приток на кислород, както е способна да го направи барокамерата.

Налягането се контролира от лекаря, както и броят на сеансите. Обикновено продължителността на един сеанс е 40-60 минути. 

Освен на деца с ДЦП и аутизъм, хипербарната оксигенация помага за лечение на водолази с кесонна болест, мултипленна склероза, диабетно стъпало, при загуба на слуха след прекаран грип. Барокамерата помага и при лечение на перитонит, причинен от бактерии, които се развиват в среда без кислород. Лечението с кислород спомага и за зарастване на белези от изгаряния и отравяния с въглероден окис при пожари.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки