Тутракан се стяга за похода по стъпките на четата на Таньо войвода


Тутракан се стяга за похода по стъпките на четата на Таньо войвода
Генерална репетиция на мемориалната чета Снимки: Калина Грънчарова, Тутракан
23 Май 2017, Вторник


От няколко дни мемориалната тутракански дружина, кръстена на името на революционера, се готви усилено за родолюбивото мероприятие, което се провежда вече 12 поредни години

Автор: Силвия Горанова

Всяка година от 30 май до 2 юни се провежда вече станалият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода“. Идеята на това родолюбиво дело, организирано от общините Тутракан и Попово, е да се популяризират светли примери от нашата история. 

Четата на Таньо войвода е втората дружина, организирана от българската емиграция в Румъния, която на 17 май 1876 г. слиза на Тутраканския бряг при с. Пожарево, паралелно с четата на Христо Ботев и навлиза в поробена България. 

Четата, състояща се от 28 души, влиза в три сражения и дава девет жертви в 11-дневния си поход към Балкана, опитвайки се да окаже подкрепа на сливенските бунтовници в края на Априлското въстание. Тя минава покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието, без да получи почти никаква подкрепа от изплашеното местно българско население, припомнят историята от община Попово в официалния си сайт.

Ботевата чета е разгромена при връх Околчица, а четата на Таньо Стоянов (Таньо войвода) при Керчан баир до дн. село Априлово, община Попово. И двамата войводи в съзнателната си саможертва загиват в последните сражения.

На 27 май - единадесетият от стъпването на българска земя – четата се разполага на височината и организира набързо защитата си.

Дъждът започнал още през нощта не спирал. Барутът овлажнял. Врагът ги нападнал от четири страни. Битката била тежка, а четата се разпокъсала на малки групи, които водели отделни сражения.

В това сражение падат двама убити. Вечерта, при кратко затишие, Таньо повежда хората си, но в подножието на хълма ги изненадват и влизат в ръкопашен бой. И тук след смела борба с врага пада убит и войводата. Преди да издъхне успява погуби шестима от неприятелите, помагайки на другарите си да се отдалечат.

Тялото му остава да лежи върху родната земя, която той е обичал повече от всичко! В подножието на хълма Керчан баир, заедно със залязващото слънце, изгасва и последната искра от Таньовата чета. Знамето на дружината било поискано от Цариград.

След битката оцелелите Таньови другари са подложени на диво преследване. Голяма част от тях са заловени, бити, изтезавани и затворени. Освободени са след дадената амнистия през август 1876 г.

Четирима от четниците са заточени и се завърнали след Освобождението на България. Четата оставя светла диря в българската история. И в яркия Априлски огън на 1876 г., винаги ще свети искрата на Таньо войвода, символ на родолюбие и саможертва.

По традиция на 2 юни на Керчан баир над село Априлово пред паметника на Войводата приключва националният поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” с поднасяне на венци, тържествен концерт, много гости и импровизиран събор.



За своята дейност, свързана с организирането и популяризирането на похода, през 2005 г. на д-р Анатолий Кънев бе присъдено званието „Почетен гражданин на град Попово”.

Кой е Таньо войвода

Таньо Стоянов Куртев е роден на 5 април 1846 г. в гр. Сливен. Израства в заможно и многочислено семейство. Този свободолюбив младеж става член на основания от Левски революционен комитет през 1871 г. в родния му град.

Именно Левски го определя за Апостол в Търговищко, Омуртажко, Котленско и Добричко. Той го снабдява с пълномощно от 15 ноември 1872 г.

Скоро обаче Таньо е арестуван и откаран в Цариград, а след това заточен в Диарбекир. Възползвайки се от обстоятелството, че може свободно да се движи в града, той успява да избяга на 14 февруари 1875 г.

Добира се до Цариград, а оттам с кораб до Сулина и Браила.

През август 1875 г. е извикан в Букурещ и определен за апостол в Сливенско. Стига до Варна, където получава инструкции от идващия от Цариград Иваница Данчев. После минава през Дулово, където го чакат поп Харитон и Стоил войвода.

През Тутраканско се прехвърлят в Олтеница и се срещат с Панайот Хитов. По предложение на Никола Обретенов и Христо Ботев, Таньо отвежда момците от Турномагуреле в Олтеница, където застава начело на втората емигрантска чета със знаменосец Велко Дачев Тишев, писар Петър Иванов Русков и водачи на четата Стефан Заралията и Йовчо Кеяпенчев.




В категории: Новини , Общини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки