Планът за държавен преврат на Циганския централен комитет и неговият крах - първа част


Планът за държавен преврат на Циганския централен комитет и неговият крах - първа част
Снимката е илюстративна
23 Май 2017, Вторник


Турската разузнавателна служба подготвя у нас „революция“, целяща създаване на Циганска автономна република, генерална репетиция за Турска автономна област. Данните за тази история се публикуват за първи път

Автор: Борис Цветанов

На 21 юни 1947 г. на бюрото на началника на отделение А на Държавна сигурност Стефан Богданов е поставен документ, озаглавен като „План за борба и революция“ от името на ЦНТО (според достъпните за сега документи – неразшифровано – вероятно Циганска национална терористична организация), която буквално взривява службата.



По това време ДС просто е наследила механично след Девети септември схемата на дейност на Дирекцията на полицията, буквално и в наименованията на отделенията, само е изменила съдържанието: отделение А, занимаващо се преди с дейността на комунистите и съветския шпионаж и легацията, сега е наименовано „Вътрешна сигурност“ и „наблюдава политическите организации, които биха имали аспирации към властта, да документира дейността на лидерите им и чрез секретни операции да ги дестабилизира (проф. Димитър Иванов).

От 1 юни 1947 г. отделението вече е самостоятелно и е отделено от службата за външно разузнаване.

Във времето, в което ни омръзна от шаблонни, неточни и непълни писания за съществували и несъществували заговори преди Десети ноември, поднасяме на читателя един напълно неизвестен опит за държавен преврат преди точно 70 години. 21 юни 1941 се оказва не само астрономически, но и в преносния смисъл на думата най-дългият ден за българското контраразузнаване.

Стефан Богданов веднага докладва за въпросния план на партийното и държавно ръководство и това предизвиква шок и ужас в Политбюро и правителството. Съществуването на Цигански комитет и терористична организация до този момент не е дори подозирано.

Документът е инструкция до съзаклятниците, нарекли се революционери, и учудва със своите перфектност и професионализъм – и това е нещото, което кара вече запознатите да виждат в него нещо далече от крилатата фраза „циганска работа“, украсяваща отношението на българите към гледания с пренебрежение етнос.

Планът наистина съперничи на всеки такъв от аналогичен характер. Изпреварваме хронологията, за да подкрепим с автентичния текст и да не се усъмни читателя, че пак си има вземане даване с „хубава работа, ама българска“.

Ето съдържанието на трета глава на разпорежданията от Плана за борба и революция.


Точка 2:
Най-напред трябва да завземем:
а) Поща, телеграф, телефон и радио
б) МВР
в) ГОНС
г) БКП
д) БНБ
е) ОФ
...
м) И други места, които са въоръжени.

Точка 3:
В окръжните градове – окръжните и  градски комитети.

Точка 4:
В София, Варна, Ст. Загора и Пловдив – пък първо радиостанциите.

Точка 5:
В големите градове – заводите: а) фабричните стаи на МВР; б) гарите, морските пътища и МВР; в)Морските гари и МВР; г) Дунавските гари и МВР... ж) кръстопътищата.

Точка 6:
В столицата:
а) Министерския съвет
б) ЦК на БРП (к)
в) Президиума
г) Генералните щабове

Глава 7:
Необходимо е да завземем всички тези и да ги държим под оръжие.
а) Или на изброените командирите, министрите, ръководителите и ако в този момент не са на местоработата си, се задържат в домовете им като пленници и под оръжие и се държи там до идване на заповед... (АКРТОПБГДСРСБНА – М, ф.13, оп.3, а. е. 165, л. 1-4).

Дори най-популярният заговор – този на Горуня, генерал Анев и Цоло Кръстев, да не говорим за Деветоюнския и Деветнадесетомайски преврати, нямат така перфектно очертани ходове.

И това не е всичко.

В точка 8 инструкцията определя дори и лицето (или лицата) в коя държавна или партийна институция трябва да се яви на бял кон.

Така например в Министерския съвет революционерите трябва да бъдат предвождани от самия председател на Циганския комитет.

В отреденото по важност второ място – централата на комунистите, с ултиматум трябва да се яви член на ЦК на циганите. А също членове на ЦК, както и тия, които следва да се легитимират като водачи – в Президиума, Централната поща, радиостанциите.



За да няма хър-мър, че това си е на „всеоръжие, братя“, ето и последните редове от инструкцията:

Глава 10:
„Ако между нас не влезе предателство и в сърцата ни страх, ако всички наедно смело се борим, тогава ще можем да издигнем нашето искане да отделят нашето място, наша земя и ние като народ да изградим Автономна република и нашето четирицветно знаме свободно и  весело да се развее и тези горчиви и мръсни думи против народа ни да се забранят“.

Още в началото на този зловещ план се заявява, че „циганския народ от четирите краища на България трябва да се събере в един юмрук и да се бори под едно знаме за освободителното дело на народа ни“.

Ето и по какъв начин следва да се действа:

„Всеки член да възпланява (правописът е спазен) сърцето на своите другари, близки и т.н.“

Писалите плана очевидно добре познават и психологията на революционерите си затова недвусмислено разпореждат: „Надлежно е щото този, който е член, да пие по-малко спиртни напитки, защото ако цапне повечко, мислейки си, че може да носи, може по такъв начин да издаде тайната на организацията и сам може да падне в капана и другарите си да предаде.“
 
Определени са и строги правила за Деня Хикс.

Циганският комитет заповядва, че еди кога си  (Денят Хикс) ще бъде извършен държавния преврат, „като народа ни стане като войска строен в периода на революцията“

И още: „ЦК заповядва на водачите на организацията да разпределят хората на избраните места, които ще завземат в дадения час и да са готови да открият огън.  Във всеки град и село да се разпределят революционерите и в определения час и момент да открият огън.“

Че изобщо не става дума за некомпетентност или наивност, нека надникнем по-дълбоко. Според справка на отдел първи на отделение А, група 5: „циганите са внушителна маса от 165 381 души, болшинството от които са свързани с турците с езика, религията и т.н. Имат донякъде общи интереси с турците...“ това отчита в справката си груповия началник Георги Пеев.

По това време е направен опит (донякъде успешен) за създаване Централна културна организация на циганите към ОФ с ръководител Шакир Махмудов Пашов. Дясна ръка му е ръководителя на създадения вече цигански театър „Рома“ Емин Еминов.


Шакир Пашов предвожда цигани на манифестация

Макар и тая организация, както и всички в страната да са под зоркото око на ДС, явно тайният цигански комитет успял да остане невидим. Може да се отчете, че е резултат на прекалената заетост (затова и в ДС настъпват реконструкции на 1 юни 1947 г.), както и стечението на обстоятелства от такава важност,  че „циганската работа“ се е смятала маловажна.

Очаквайте утре продължението на тези съдбоносни разкрития.


В категории: Разследвания , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки