Почитаме света Лидия - първата християнка в Европа


Почитаме света Лидия - първата християнка в Европа
20 Май 2017, Събота


Празникът й се отбелязва на 20 май и на 23 март

Автор: Десант

Света Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори свети Павел по време на мисията си в нейния град. Така заедно с цялото си семейство жената се обърнала във вярата, като Лидия приела свети Павел да живее в дома им.

Лидия е името на кралство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наречена Лидия, е тази християнска мъченица от I в, но според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" до доста по-късно.

Денят на мчца Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май - денят на св. Лидия, който е отбелязан в календара на Св. синод.

В Северна Гърция има селище с това име и близо до него - прекрасен храм и манастир, носещи името на светицата и построени в нейна чест, изографисани от сръбски зограф.

Разминаването за деня на св. Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар. На иконатата й личи колко красива е тя - излъчва толкова смиреност и нежност.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки