Монтана отбелязва 100-годишнината от Първата световна война


Монтана отбелязва 100-годишнината от Първата световна война
20 Май 2017, Събота


Паметен знак, на който са изсечени думите на войнишката клетва, която предците са отстоявали до край, ще бъде открит до Паметника на загиналите във войните

Автор: Десант

Днес в Монтана ще бъде отбелязана 100-годишнината от Първата световна война. Честването започва с панихида за загиналите във войните от региона. Тя ще бъде отслужена  в храм „Св. св. Кирил и Методий”от Негово Високопреподобие архимандрит Антим - протосингел на Видинската митрополия.

В службата, съгласно православната традиция, ще бъдат споменати имената на 90 наши земляци, загинали на фронта в Балканската и Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

По-късно, в Градинката до църквата ще бъде даден курбан, след което литийно шествие ще поведе миряните от храма до Паметника на загиналите във войните на пл. “Жеравица”. Там след молитвено възпоменание ще бъде открит паметен знак. На камъка са изсечени думите на войнишката клетва, която предците са отстоявали до край.

Проф. д-р Иван Гаврилов - носител на най-високото отличие - Почетен знак на Монтана подарява на съгражданите си и концерт-спектакъла „Осмото чудо” на Ансамбъл „Българе”. Премиерната постановка на трупата ще се играе от 20 ч. на откритата сцена пред Паметника на Септемврийци, а при дъждовно време - в Драматичен театър „Драгомир Асенов”.

През есента в Монтана предстои и концерт от военни маршове в изпълнение на Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”.

Юбилеят бе отбелязан преди 2 г. с документалната изложба „Войната в документи” на Държавен архив - Монтана. Тя бе експонирана и в Исторически музей - Чипровци. Ще бъде показана и в Лом, и Вълчедръм. Регионален исторически музей - Монтана, реализира изложбата "Един завет".

Община Монтана финансира издаването, а Регионална библиотека “Гео Милев” организира представянето на книгата “В ада на войната” (дневник на Ангел Георгиев Ангелов - участник в Първата световна война), подготвена от Стефан Стефанов - председател на Дружеството на краеведите.


В категории: Общини , Добри Вести , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки