Защо Дуранкулак празнува на 1 юни


Защо Дуранкулак празнува на 1 юни
Снимка: Гугъл
19 Май 2017, Петък


Тук се намира единственото пещерно светилище на богинята Кибела и останки от най-древната европейска цивилизация, но причината за избора на датата е в новата история

Автор: Дина Харизанова

На 1 юни ще се навършат 117 години от селските вълнения и бунта край Дуранкулак, вдигнал на крак през 1900 г. тукашното население срещу въведения от тогавашното правителство на Радославов данък десятък.

През 2004 г. по искане на местните жители е решено тази дата да стане официален празник на населеното място. Дотогава селото празнува на 7 ноември.

Дуранкулак е последното населено място по българското Черноморие, само на 5 километра от северната ни граница с Румъния. То се намира в непосредствена близост да защитената местност Дуранкулашко езеро.

Землището на Дуранкулак е населявано 90 века без прекъсване. Причина за това са много предпоставки, сред които: благоприятното географско положение, здравословният микроклимат, наличието на обилни количества прясна вода, плодородна почва, лесно защитими от нападения територии – острови, блата и пр.

Названието "Дуранкулак" по произход е тюркско, от глаголът dur - спирам (съответно производните му, като отглаголните съществителни durdurmak - спирка, durmak - щанд или duran - оставане) и съществителното kulak - ухо (основно значение). Вероятно наименованието е подсказано от формата на близкото езеро, която напомняла човешко ухо - "при ухото". Същото впечатление се подсилва от едно от допълнителните значения на думата - "kulak" - затлачено, крайно, безпроходно място, което задържа вода, т.е. в случая безотточна долина.

Районът е изключително богат на археологически находки. Край бреговете на езерото, на Големия остров и срещу него е имало няколко селища, като първото е датирано на около 7 хиляди години пр. Хр., от ерата на енеолита. Така че цивилизацията на това място е сред най-древните в Европа.

На югозападния бряг на Дуранкулашкото езеро има землянки, останали от първите земеделци на Добруджа (5100 - 4700 г. пр.н.е.), могилни погребения от протобронзовата епоха (3500 - 3400 г.пр.н.е.) и късноантичен сарматски некропол.. На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира енеолитна селищна могила (4600 - 4200 г. пр.н.е.), която е паметник на културата с национално значение. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300 - 1200 г. пр. н.е.).

В района на селото се намира единственото пещерно светилище на богинята Кибела и най-големия некропол в Европа. Върху цялата територия на Големия остров в Дуранкулашкото еверо е разположен първият праисторически музей на открито в България.

Сегашното населено място се смята за наследник на постепенно изчезналото през втората половина на XIX век село Карталии, което се намирало недалеч - в низината непосредствено преди къмпинга.

Дуранкулак е сред окупираните от Румъния български селища в периода 1913-1915 и остава под румънска власт до 1940 г.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки