Поклон пред паметта на жертвите на турския геноцид в Българово


Поклон пред паметта на жертвите на турския геноцид в Българово
Снимки: Авторът
17 Май 2017, Сряда


Патриотите от НФСБ и СЕК поднесоха венци и цветя пред костницата в храм „Св. Атанасий“, където почиват тленните останки на стотиците зверски посечени православни християни

Автор: Севдалина Пенева

Потресаващата история за зверски избитите православни християни в църквата „Св. Атанасий” в Българово започва в последните дни на Руско-турската война. Историческите хроники разказват, че около 1 февруари 1878 г. тълпи черкези и татари бягат в пълно безредие и паника от настъпващите руски войски към пристанището в Бургас, за да отпътуват за Цариград.



Отстъпвайки, те палят и рушат по пътя си селищата, през които преминават. Башибозуците атакуват и прочутото със своите богати жители село Уруменикьой (днешно Българово). В него живеят в мир и разбирателство българи и гърци, които обработват плодородното землище на селището и продават земеделската си продукция на тържищата в цялата Османска империя.

Уплашени от издевателствата над християнското население, около 400 души се укриват в църквата „Св. Атанасий”, където започват неравна борба с насилниците. Две денонощия обсадените прекарват в храма, а на третия ден гърците плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези започват масово клане и избиват всички до крак.

По чудо оцелява само едно момче, което по-късно разказва за разигралата се трагедия. Подробностите за нея се предават от уста на уста между жителите на Българово. Покъртителното злочестие, сполетяло някогашните им предци, остава известно в историята като „второто Баташко клане”.

На 4 февруари „летящият отряд” на полковник Александър Лермонтов освобождава градчето в близост до Бургас. Руските воини намират в двора на храма в Българово стотици трупове, сред които и много невръстни деца. Потресен от зверствата, военачалникът се разпорежда военни свещеници да отслужат заупокойна молитва, след което загиналите от турския ятаган са погребани в общ гроб.



През 1997 г., при строителни работи около храма, работници се натъкват на зловеща находка. Целият двор на църквата се оказва застлан с черепи и кости на избитите християни. По-късно е построена костница в двора на храма, в която са събрани тленните останки на мъченически загиналите българи.

Тази тъжна история припомни днес отец Захарий, който отслужи в храма заупокойна молитва. Той припомни и още нещо – какво свързва трагедията в Българово с датата 17 май.



През 2008 г. Общински съвет – Бургас, по инициатива на тогавашната група на Независимите (сега „Национален фронт за спасение на България“) и лично на Валери Симеонов (по това време той бе председател на ОбС), е приета декларация, признаваща геноцида над българския народ. Както и официалното почитане на жертвите на този геноцид да се извършва именно на 17 май.

Декларацията тогава бе подкрепена от всички политически сили в местния парламент, с изключение на протурската ДПС.

По традиция на заупокойната молитва присъстваха патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) и Средна европейска класа (СЕК), журналисти от телевизия СКАТ и сайта Десант, представители на общинската администрация и местни хора.


Милен Ненчев (вляво) и Ивайло Вагенщайн поднесоха венец пред костницата в храм "Св. Атанасий" от името на "Национален фронт за спасение на България"

Кметът на Българово Йордан Йорданов разказа накратко за трагичните събития в църквата на града през 1878 г., след което даде думата на децата от ОУ „Васил Левски“ и ДГ „Детелина“, които бяха подготвили вълнуваща патриотична програма.



Самата църква „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. от гръцкото население на селището, като е украсена с великолепни дърворезби и икони от тревненски майстори. Повечето от тях сега се съхраняват в Църковно-историческия музей и криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

През комунистическия период храмът „Св. Атанасий” запустява и е осквернен. Местни жители режат дърворезби от иконостаса, за да си правят рамки за огледала. Не липсват и иманяри, които ровят дори пред олтара, за да търсят несъществуващото имане на жертвите на башибозуците.

Със съдействието и финансовата подкрепа на НФСБ и на телевизия СКАТ в двора на храма се изгражда 11-метрова камбанария, в която ще бъдат преместени костите на мъчениците.




В категории: Новини , Общини , Традиции , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки