Акад. Антон Дончев: Плочката с първата писменост, открита във врачанското село Градешница, ще преобърне света


Акад. Антон Дончев: Плочката с първата писменост, открита във врачанското село Градешница, ще преобърне света
16 Май 2017, Вторник


Това заяви именитият ни писател, след като кметът на Враца му подари реплика на артефакта

Автор: Десант

"Откритата във Врачанско плочка с първата писменост ще преобърне света. Това поставя не под съмнение цялата история, то я срива". Това каза акад. Антон Дончев по време на срещата си с кмета на община Враца Калин Каменов, след като той му подари реплика на откритата в село Градешница плочка с първата писменост.

Оказва се, че тя е по-древна и от тази на шумерите. Този факт все още е известен на малко хора, въпреки че откритието е направено още през 1969 г. от археолога Богдан Николов и неговия екип. Зад проведените разкопки стояло тогавашното ръководство на музея във Враца.

Знаци от тази древна система за писане били открити върху уникална плоча и дъна на керамични съдове. Писмеността, открита край Градешница, е по-стара от тази на шумерите с около 1000 години. Тя е датирана от около 5000 г. пр.н.е.

Известният български писател и автор на романа „Време разделно“ се срещна с врачанския градоначалник в компанията на издателя Иван Гранитски и членове на литературен клуб „Между редовете“ към СУ „Христо Ботев“ – Враца, по чиято покана акад. Дончев идва в града, приятели на писателя.

„С вашата среща даваме и начало на честванията по повод празника 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост“ - заяви Калин Каменов, обръщайки се към акад. Дончев.

По-късно през деня в Регионалния исторически музей бе представена най-новата книга на автора „В сянката на Александър Велики“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки