Тропически пеперуди ще пърхат това лято в Бургас


Тропически пеперуди ще пърхат това лято в Бургас
16 Май 2017, Вторник


Изложбата се организира за поредна година от бургаския музей

Автор: Десант

Кръглата зала на Експоцентър "Флора" отново ще събере най-пъстрите живи екзотични пеперуди от цял свят. Изложбата ще се проведе от 3 юли до 31 август, а нейни организатори са Община Бургас и Регионалният исторически музей.

Из обзаведената с тропическа растителност зала, пресъздаваща естествената им среда на живот, ще пърхат над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни с нови екземпляри. В помещението ще се поддържа нужната висока влажност и температура над 30 градуса.

За пеперудите има много любопитни факти. Някои от пъстрите насекоми могат да развиват скорост от 50 км/ч при летене. Виждат само три цвята - червено, зелено и жълто, и не могат да летят, ако телесната им температура е под 30 градуса по целзий.

Траурната мантия - Nymphalis antiopa,  е една от най-дълго живеещите български пеперуди. Тя може да преживее до 11 месеца. Celastrina ladon е една от най-краткотрайно живеещите пеперуди, оцелява само ден-два.

В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Най-голямата дневна пеперуда е птицекрилата, позната като Платното на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae). Размахът на крилете при женската достига 32 см. Някои нощни пеперуди въобще не се хранят и дори нямат хоботчета. Живеят от натрупаните запаси от времето, когато са били гъсеници.

Освен че носят естетическа наслада, пеперудите са втората по размер група опрашители след пчелите.



В категории: Новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки