Няма скрито-покрито: НИМ показва историята на бельото в България


Няма скрито-покрито: НИМ показва историята на бельото в България
15 Май 2017, Понеделник


Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо,  а не гащи

Автор: Силвия Горанова

Изложба „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ ще бъде открита в Националния исторически музей на 18 май - Международния ден на музеите. Това съобщава директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието една от най-деликатните зони от облеклото на българката – долната  дреха.

За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото – от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи.

Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо,  а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ „Градско облекло“, „Традиционно облекло“ и „Мебели“ и се датират от първите десетилетия на XX в.

Експозицията „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България  навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции.

Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината – пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб.

От модните ателиета освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи), те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета.

Това специфично „поклонничество“ се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30 % от общия внос на родната ни икономика.

Посетителите на изложбата ще имат уникалната възможност да докоснат, а и дори да пробват някои от моделите на долното бельо.


В категории: Новини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки