В Бургас ще преглеждат безплатно за разширени вени


В Бургас ще преглеждат безплатно за разширени вени
10 Май 2017, Сряда


В областта застрашени от заболяването са близо 120 000 души

Автор: Десант

Над 1 500 000 българи страдат от разширени вени, но за помощ към специалист се обръща минимална част от тях. При жените хроничната венозна болест се среща два пъти по-често, отколкото при мъжете.

За шеста поредна година съдовите хирурзи от УМБАЛ-Бургас се присъединяват към Националната кампания за борба с това страдание, провеждана под надслов разширените вени „Венозни дни“, която се осъществява със съдействието на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, и Националното дружество по флебология.

В морския град кампанията стартира на 17 май с безплатни прегледи и ще продължи до края на юни. Записванията за прегледите стават онлайн  - чрез сайта http://venoznidni.com/burgas  или на тел. 0884096100, съобщават от УМБАЛ-Бургас.

В Бургаска област застрашени от заболяването са близо 120 000 души. Най-често засегнати са работещите на пълен работен ден с обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, като симптоми се наблюдават все по-често и при по-млади пациенти.

Разширените вени са прогресиращо заболяване, започващо с болка, оток, чувство на тежест в краката.

Последствията от хроничната венозна болест са остър флебит, кръвотечение от варикозните възли и трофични изменения на кожата (екземи, язви).

Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени. Те причиняват тежко разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни с развитието на венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза, което може да доведе до загуба на крайника.

Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро животозастрашаващо състояние - белодробната тромбоемболия.


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки