Изложба във Велики Преслав представя образи на български владетели


Изложба във Велики Преслав представя образи на български владетели
Снимка: Topnovini.bg
08 Май 2017, Понеделник


В експозицията «Пролетни вълшебства» са включени близо 200 експоната от двадесетина майскорки на изящното изкуство и плетивата

Автор: Десант

Изложба на ръчно преработени керамични и стъклени съдове, пана от коприна и текстил, «диамантени» гоблени, нашивки и плетива, килими и покривки, тъкани през ХIХ век, и картини, рисувани върху дърво, с образите на български владетели, са подредени в артгалерията на Велики Преслав.

Експозицията «Пролетни вълшебства» бе открита за Гергьовден и ще може да бъде разгледана до края на май. Тя е дело на жените от местния клуб «Преславер» и представя близо 200 експоната от двадесетина майскорки на изящното изкуство и плетивата.

Посетителите могат да видят екзотични приложения на декупажната техника, «диамантени» гоблени, правени от дребни сферични елементи с бисерен блясък, икони на св. Георги и картини, правени от покойния местен художник Иван Геров, известен с изключителната си дарба да рисува върху дърво образи на български владетели, преславски боляри, светци и епизоди от посрещане на средновековните просветители в столицата Преслав. 

Модерни флорални картини с цветна коприна и воал, внасят нов елемент в експозицията от стари и позабравени ръкоделия.
 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки