Плакат за изложба на бургаския музей стана афиш на българска библиотека в Лион


Плакат за изложба на бургаския музей стана афиш на българска библиотека в Лион
05 Май 2017, Петък


Афишът пропътува разстоянието от морския бряг до брега на Рона, за да вдъхновява сънародниците ни във френския град

Автор: Диана Славчева

В Лион живеят над 5000 българи. Както разказахме преди време, един от нашите сънародници там – журналистът и кореспондент на „Десант“ Жан Соломонов, успя да организира край един щанд в български магазин във френския град малка библиотека с книги на родния език, които да вземат за четене нашите имигранти.

Първото зареждане с интересни издания стана с дарение от редакцията на „Десант“, като докато стигнат от брега на Черно море до брега на Рона се наложи книгите да бъдат предавани от ръка на ръка през осем човека.

Заделените етажерки в магазинчето вече са отеснели за събраните от библиотеката томчета литература и нейният библиотекар Жан вече замисля да премести духовното средище на по-широко. За щастие, собственикът на бакалийката – Стефан Велев, това лято се кани да премести бизнеса си в по-голямо помещение, където в отделно салонче ще се сервира кафе и ще има повече място за книгите, които вече са над 400 тома. А тези дни се очаква да пристигне от България нова пратка от 10 кашона.

Преди време Жан Соломонов прочел в „Десант“ информация за изложбата в бургаския исторически музей, озаглавена „По стъпките на отче Матея и неговите сподвижници". И тъй като библиотеката в Лион носи името на неуморимия възрожденец Матей Преображенски, той пожела да получи плакат от изложбата, който да преработи в афиш за входа към къта с български книги в малкото лионско магазинче.

От Регионалния исторически музей в морския град веднага откликнаха на молбата му и не след дълго плакатът стигна до него. И ето че сега той отново свърза Бургас с брега на Рона и посреща с гордост посетителите на българската библиотека във френския град.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Нашенци зад граница , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки