Експерт: Не уранът, а хлорът във водите е най-големият канцероген


Експерт: Не уранът, а хлорът във водите е най-големият канцероген
04 Май 2017, Четвъртък


Жеко Ганев съобщи пред БНР, че има патентована българска разработка за очистване на питейната вода чрез зеолит

Автор: Десант

"Не уранът, а хлорът във водите е най-­големият канцероген" - хвърли днес в шок слушателите на Българското национално радио експертът в сферата на водите и главен проектант в  пречиствателна станция за отпадни води Жеко Ганев. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той заяви, че в САЩ вече се работи по замяната му като способ на пречистване на водите.

"Заболяванията в България, чрез питейните води, се дължат на прекомерно голямото количетво на хлорамини. При органичните съединения, които се намират във водите, очистването им чрез хлор води до хлорамини, които хлорамини са силно канцерогенни", обясни той пред БНР.

"Оправдават се ВиК - ­дружествата, че не могат да заместят хлора, а хлорът прекрати разпространяването на един вид заболявания, а доведе до масови онкологични заболявания. В момента, в който в България се спре или се редуцира използването на хлор и се използват други методи за дезинфекция на водата, проблемите ще бъдат напълно решени и затова не се изискват почти никакви средства", допълни експертът.

Той даде за пример патентована българска разработка за пречистване на водите, включително и от тежки метали, какъвто е уранът, чрез комбинация на зеолит с окислителни методи чрез озон. По думите му методът е много ефективен, а и е с 4 пъти по-евтин от съществуващите сега пречиствателни станции.

​Зеолитът е минерал, който се характеризира с много полезни свойства. Той има способност да отдава и отново да поглъща т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда. Отличава се и със способност за йонен обмен, като е в състояние селективно да отдели и отново да приеме молекулите и йоните на различни вещества, в зависимост от тяхната големина. Каналите в структурата на различните зеолитови минерали са с различни форми и размери и могат да пропускат едни и да задържат други градивни частици. Това основно свойство превръща зеолитите в природни молекулни сита

В България има големи естествени находища от този минерал. Така че описаният от Жеко Ганев метод би могъл да намери широко приложение в очистването на водите у нас от уран и други тежки метали и токсини.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки