На днешната дата е осветено знамето, ушито от Райна княгиня


На днешната дата е осветено знамето, ушито от Райна княгиня
22 Април 2017, Събота


Тъй като бунтът избухва по-рано от предварително планираната дата, заради предателство, байракът е все още недовършен

Автор: Десант

На 22 април 1876 г. в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Футекова, останала в историята като Райна Княгиня.

"Знамето е от зелен плат, изрязано според средновековната българска традиция. Предполага се, че по този начин въстаниците са търсели приемственост със старата българска държава. От лицевата му страна е бродиран православен кръст на червено поле, окантовано със златиста бродерия. От другата страна на знамето е бродиран изправен коронован лъв на червено поле. Короната и пурпура доказват царственост, също във връзка със средновековната българска държава. Лъвът държи меч и полумесец. В полукръг, над главата на лъва е бродиран надпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ”. Така е описан легендарния пряпорец в сайта, посветен на бойните знамена .boiniznamena.com. 

Тъй като бунтът избухва по-рано от предварително планираната дата, заради предателство, байракът, който Райна Княгина шие, е все още недовършен. Тогава Панайот Волов прикрепя карловския пряпорец на един неокастрен прът и развявайки го, обявява въстанието.

Райна, наречена от народа Княгиня, е само на 20 години по време на събитията. При погрома на въстанието турците я пленяват и я откарват в затвора в Пловдив. Жестоко измъчвана, унижавана, държана в подземия полугола и гладна, бита, потапяна с главата надолу в бързите и ледени води на Марица – и всичко това, за да се откаже от българската вяра и да стане мюсюлманка в харема на турски паша, който я харесал за своя жена.

Героичната българка изтърпява всички изтезания, без да се предава. Духът й е силен, но здравето й се влошава. Покъртителната й съдба трогва чуждите дипломати на Балканите, които вдигат доста голям обществен шум, ангажират журналисти, които да пишат за нея в пресата в Западна Европа. Някои я наричат българската Жана Д`Арк.

След намесата на американския консул Скайлер, турците накрая склоняват да я освободят, но поставят условие. Кракът й никога повече да не стъпва на родна земя. Така знаменоската намира подслон в Русия, но преди за замине, успява да помогне на още 30-тина деца и младежи, останали сираци след потушаването на Априлското въстание и след жестоките кланета на поробителите в Панагюрище, Клисура, Перущица, Батак...


В категории: Войни за освобождение , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки