Кой е първият български армейски генерал


Кой е първият български армейски генерал
16 Април 2017, Неделя


Като министър на транспорта и съобщенията Иван Михайлов, от чието рождение се навършват 120 години, първи изказва мнението, че само един мост на река Дунав между българския и румънския бряг не е достатъчен и ще трябва да се построят и други

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Иван Михайлов е роден през 1897 г. в град Фердинанд. Брат е на Христо Михайлов, на когото днешният град Монтана носи името до 1990 г.

Военната си служба отбива в ШЗО и в частите. Участва в Септемрийското въстание. Осъден е задочно на смърт през 1925 г. Емигрира отначало в Югославия, а след това в Съветския съюз.

Там завършва Военно-техническата академия в Ленинград и след това служи в Червената армия, достига до чин полковник.

През 1945 г. се връща в България и работи във военната област. Произведен е в чин генерал-майор и командва артилерията. През 1950 г. става зам.-министър на отбраната с чин генерал-лейтенант. След това е министър на отбраната с чин генерал-полковник, а след това и с най-високото звание в българската армия – армейски генерал,  което той първи получава (другият е Добри Джуров).

Бил е дълги години народен представител, началник на Гражданската отбрана, зам.-председател на Държавния комитет за отбрана, член на Държавния съвет.

Награждаван е с ордените „Герой на Народна република България“, „Герой на социалистическия труд“ и други високи отличия. Умира през 1982 г. на 85-годишна възраст.

Щрихи от живота

Конструктор

През 1935 г. Иван Михайлов е старши преподавател във Военно-артилерийското училище в Тамбов, но се увлича и от конструкторска дейност. Поради това се включва в екипа, който се е заел със създаването на нов тип оръдие.

През 1936 г. оръжието е готово и подлежи на изпитание. Понеже подобни мероприятия винаги стават в присъствието на Сталин, той е поканен на полигона. Идва почти разярен, защото не му е дакладвано, че се прави разработка на нов тип оръдие, с намерението да направи на пух и прах неговите конструктори, а дори и да ги накаже най-сурово.

В проведените стрелби обаче 76-милиметровото оръдие Ф-22 показва забележителни резултати и Сталин е принуден да признае неговите превъзходни качества. Затова вместо замислените от него наказания, изказва похвалата:“Вие сте създали един шедьовър на артилерията“. Всички конструктори, в т. ч. и Иван Михайлов са наградени с ордени.

Строител

Иван Михайлов е министър на транспорта и съобщенията, когато се взима решение за построяването на моста на река Дунав между Русе и Гюргево.  Въпреки че това би трябвало да бъде работа предимно на Министерството на строителството, Михайлов се оказва негов ръководител.

Прекарва дълго време на строежа, като непосредствено следи изграждането на моста. Предвидено е той да бъде построен за 3 години, но благодарение и на усърдието на министър Иван Михайлов срокът е  съкратен на 2 г.и 3 месеца.

Иван Михайлов лично прави предложения за някои промени в структурата на съоръжението и те са приети дори от съветските специалисти, за които са смята, че са корифеи в тази област. На откриването на моста присъстват Вълко Червенков и Георге Георгиу-Деж.

Още тогава Иван Михайлов изказва мнението, че само един мост на река Дунав между българския и румънския бряг не е достатъчен и ще трябва да се построят и други.

Моята сраща с Иван Михайлов

През 1962 г. бях на ученически лагер в Обзор. На него беше и племеникът на Иван Михайлов – Александър (Сашо), с когото се сприятелихме, но аз не знаех, че има такъв известен вуйчо.

Един ден до лагера спря черна „Волга“ и от нея излезе човек в цивилно облекло, но аз веднага познах в него армейския генерал Иван Михайлов. Попитах го с какво може да му помогна и той ми каза, че е дошъл да види племеника си Александър. Казах му, че сме приятели и веднага ще го доведа.

Скоро открих Сашо и го заведох при вуйчо му. Генералът ми благодари и ми подари за спомен една армейска значка.

През 1964 г. завърших ШЗО към ВНВАУ в Коларовград (дн. Шумен) като пълен отличник и първенец на випуска и съгласно издадената заповед от министъра на отбраната Добри Джуров трябваше да бъда произведен в чин младши лейтенант,  а не както останалите – в старшина-школник.

За моя, а и на началниците ми, голяма изненада, това не се получи, аз също бях произведен в старшина-школник, а ми дадоха  само 5 дни допълнителен домашен отпуск.

Пуснаха ни в годишен отпуск, но аз изобщо не се зарадвах на него. Непрекъсното мислех какво да направя, за да получа справедливост. Тогава се сетих за Сашо, успях да се свържа с него и го помолих да се опита неговият вуйчо да ми помогне.

По това време той вече на беше министър на отбраната, а член на Политбюро на ЦК на БКП. Не знам какво му е казал Сашо, какво е предприел Иван Михайлов, но една седмица след това ме поканиха в Мнистерството на отрбаната и едни от зам.-министрите ми връчи заповед за производството ми в чин младши-лейтенант. Като такъв прослужих втората година от казармата, а при уволнението бях произведен в чин лейтенант.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки