Спомен за ген.-полковник Симеон Симеонов, пионерът на нощните полети в родната авиация


Спомен за ген.-полковник Симеон Симеонов, пионерът на нощните полети в родната авиация
03 Април 2017, Понеделник


На 9 април се навършват 92 години от рождението на първия български боен пилот - кандидат на военните науки

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Той е роден на 9 април 1925 г. в казанлъшко село Шейново, свързало завинаги името си с победата на руските войски над армията на Вейсел паша в Освободителната война 1877-1878 г.

Любовта му към небето го отвежда в Школата за летци в Казанлък. На 2 април 1945 г. извършва първия си учебен полет със своя инструктор, фелдфебел Никола Краличев, родом от Карлово.

След слизане на малка височина, самолетът ДАР - 9 “Синигер” закача клоните на високо дърво в землището на неговото родно село Шейново. Машината се поврежда и пада на земята, където се разбива на парчета. Инструкторът, фелдфебел Краличев загива на място, а неговият курсант Симеон Симеонов оживява.

Тайно от своите родители, една година по-късно кандидатства и е приет в първия випуск на Военновъздушното училище, което завършва през 1947 г.



Започва службата си като млад летец в авиобазата край плевенското село Телиш. По-късно е преместен на в Горна Оряховица, където служи като инструктор-летец.

„Авиогарадоците“ (така на жаргон по времето на соца били наричаните жилищата за военните и техните семейства в района на авиобазите и казармите, б.р.) и летищата се сменят едно след друго като в калейдоскоп, а заедно с тях и звездичките по пагоните. Той е един от пионерите, летяли на първите реактивни изтребители в българската бойна авиация - съветските „Як-17” и „Як-23” и „МиГ-15”.

Особено място в живота му заема периода, през който е назначен за първи командир на 19-ти авиоизтребителен полк Граф Игнатиево. Тук става първият български пилот, полетял нощем на реактивен изтребител.

Невероятно еродирана личност, той става първият боен пилот - кандидат на военните науки. Завършва с отличен успех Военновъздушна академия и академията на Генералния щаб на Съветската армия “Маршал Климент Ворошилов” в Москва през 1959 г., след което е назначен за командир на авиодивизия. На 36 години вече е генерал-майор.


Симеон Симеонов връчва първите офицерски пагони на випускници от Висшето военновъздушно училище “Г. Бенковски”

Като командир на 10-ти смесен авиокорпус в Пловдив той набляга върху обучението на младите летци в условия, максимално близки до бойните и на усвояването на нови способи за водене на въздушния бой, като летенето в група, на пределно малки височини, в сложни метеорологични условия и взаимодействието във въздуха.

Заедно с генералите Захари Захариев и Август Кабакчиев, той има най-голям принос за изграждането на ПВО и ВВС. Със своята всеотдайност, като командир и летец се превръща в емблематична фигура на българската бойна авиация.

След преминаването в запаса на генерал полковник Захари Захариев той поема командването на войските на ПВО и ВВС. По това време е едва на 48 години.

И до днес в бойната авиацията се носят легенди и се споменават с възхищение безумно смелите постъпки генерал Симеон Симеонов, които отдавна са го превърнали в име легенда за българските авиатори.

Една от тях е навлизането му по погрешка в турското въздушно пространство след нощен полет, принудителното му кацане след прехващане от два турски изтребители на летището край Одрин и излитането му под носа на втурналите се да го заловят турски войници.

Спортист и ексцентрик до мозъка на костите, той е фанатично влюбен в небето и обича предизвикателствата. Приема ги, като тест за себедоказване, втурва се в борбата с тях с много хъс и търси смисъла на своя живот в преодоляването им.

В началото на 1975 г. ген.-полковник Симеон Симеонов заминава на специализация в Москва. Там получава жестоко главоболие, състоянието му рязко се влошава. Лекарите откриват тумор в мозъка. На 3 март 1975 г. го оперират, а след месец се прибира в България. Настанили го във военния санаториум в Хисаря, но лечението не върви добре.

Налага се втора операция. На 24 май известният хирург Ганчо Савов го оперира в София, но генералът не издържа операцията и почива, едва на 50-годишна възраст.

Посмъртно е награден с орден “Георги Димитров ” – най-високото държавно отличие по времето на социализма в Народна Република България. Името му отдавна е записано със златни букви в Пантеона на българската бойна авиация.


В категории: Добри Вести , Българските родове , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки