132 години от рождението на Димчо Дебелянов, най-нежният български поет


132 години от рождението на Димчо Дебелянов, най-нежният български поет
Пред фронтовата землянка. Подпоручик Дебелянов е правият, най-вляво горе Снимка: Блог на ДОЙЧО ИВАНОВ
28 Март 2019, Четвъртък


”Чувствам, че не ще се върна вече, но нали тъй ще е по-добре!” - написал от фронта гениалният творец, който напуска този свят едва на 29 години

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Димчо Дебелянов е роден на 28 март 1887 г. в Копривщица в семейството на Вельо Дебелянов и Цана Стайчина. През 1896 г., след смъртта на бащата, семейството се премества в Пловдив. Тук Димчо Дебелянов учи в Пловдивската мъжка гимназия, където пише първите си стихотворения, но в последствие ги изгаря. През 1904 г. семейството на Дебелянов се преселва в София.

През 1906 г. за първи път в списание „Съвременност“ са отпечатани негови творби - „На таз, която в нощи мълчаливи“, „Когато вишните цъфтяха“ и други, които са подписани с името Димчо Дебелянов. Освен на „Съвременост”, той сътрудничи и на „Българска сбирка“, „Нов път“, „Оса“ и други печатни издания. В хумористичните издания печата сатирични творби.

През есента на 1907 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но на следващата година се премества в Историко-филологическия факултет, където учи само две години. Научава френски, руски и английски езици и превежда автори като Бодлер, Верлен, дори Шекспир.

В навечерието на Балканската война посещава бащината си къща в тихата възрожденска Копривщица и написва едно от най-нежните стихотворения в българската поезия “Да се завърнеш в бащината къща”.

През Балканската война, в края на месец октомври 1912 г. е мобилизиран като войник в 22-ри пехотен Тракийски полк в Самоков. През септември 1913 г. е преместен в Школата за запасни офицери в Княжево.

През 1915 г. изкарва шестмесечна школа за запасни офицери и получава първо офицерско звание - подпоручик. През Първата световна война 1915-1918 г., отначало служи в Сметната палата в София, но съвестта му се бунтува срещу рутинната канцеларска длъжност, докато на фронта загиват хиляди български воини.

Затова подава рапорт и постъпва в 22-ри пехотен Тракийски полк на 7-ма Рилска дивизия. Казва на своите приятели: ”Чувствам, че не ще се върна вече, но нали тъй ще е по-добре!”

В края на месец януари 1916 г. е изпратен на Македонския фронт, където воюва около осем месеца. През нощта на 30 септември 1916 г. ротата, чието командване му е поверено от няколко дни, влиза в сражение с англичаните.

В дъждовното утро на 2 октомври край село Горно Караджово (днес Моноклисия, в Северна Гърция) загива от вражески куршум. На другия ден е погребан в двора на българската църква в Демир Хисар.

След смъртта му, в походното сандъче намират няколко недовършени стихотворения и част от великолепния му цикъл “Тиха победа”. Трагичната гибел прекършва живота на Димчо в разцвета на неговите сили. Той е едва на 29 години и, въпреки че няма издадена книга, успява да остави след себе си три дузини балади и елегии, които завинаги ще влизат във всяко българско сърце.

Стихотворенията “На един убит“ и “Сирота песен“ се превръщат в своеобразен протест срещу кървавата касапница безумието и военната еуфория обхванали Европа по онова време.

В европейската поезия неговите поетични образи и метафори се родеят с лиричните стихове на Хайнрих Хайне и Сергей Есенин, но обречеността му да живее и твори в една малка страна като България, в която често пъти кървавият терор и облечената във власт посредственост вземат връх над творческия гений на духа, го правят малко известен за европейската културна общественост.

И добре, че са приятелите му от литературния кръг „Живо слово”, които след смъртта на Димчо Дебелянов събират ръкописите му и издават посмъртно две негови книги - “Стихотворения”- 1920 г. и “Златна пепел”- 1924 г.

Пак те стават причина през 1931 г. да се създаде инициативен комитет, който да принесе тленните останки на поета от изписаното с черти букви в нашата история гръцко градче Демир Хисар в родната Копривщица. Така 12 години след трагичната кончина на поета, костите му най-сетне намират вечен покой.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки