Предсмъртният завет на един баща, героят от Балканската война Стамен Панчев


Предсмъртният завет на един баща, героят от Балканската война Стамен Панчев
18 Март 2018, Неделя


Несправедливо забравен от съвременниците, неговият живот е пример за родолюбие, а историята му е колкото тъжна, толкова и вдъхновяваща. На 23 март 1913 г. от раните се издъхва поетът с пагони, заместник-командир на 12 рота и 38-ми пехотен полк

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Има едно великолепно стихотворение в българската поезия, което ме грабва със своята затрогваща мъка и вяра в бъдещето- « Сине мой». Неговият автор е поетът с пагони – подпоручик Стамен Панчев.Той е роден на 1 декември 1879 г. в Орхание (дн. Ботевград). Завършва педагогическа гимназия в Кюстендил и педагогика в Софийския университет. Като студент се влюбва в дъщерята на своите хазаи - Райна, която е сестра на известния поет Николай Ракитин. През 1907 г. тя му става съпруга.

Стамен Панчев даскалува за кратко в Троян, след което записва и завършва Школата за запасни офицери в Княжево. Връща се към професията си на учител в родния си град. Неговата всеотдайност в работата е оценена по достойнство и той е издигнат за директор на местната гимназия. Силно е запленен от магията на музиката. Свири чудесно на цигулка и флейта, има прекласен глас. Участва в различни хорове. Затова хората в града го наричат почтително – Маестрото. Като директор на гимназията той развива активна обществена дейност. Създава ученически, граждански и църковен хор, любителска театрална трупа и оркестър.

През 1909 г. се ражда синът му Павел. Детето е една тригодишно, когато през 1912 г. избухва Балканската война. Жена му е бременна с второ дете, но подпоручик Панчев заминава на фронта.

Назначен е за заместник командир на 12-та рота в 38-ми пехотен полк на 1-ва Софийска дивизия. Войниците искрено се привързват към него заради благия му характер, като командир. Заедно с тях делял тегобите на войнишкия живот. На няколко пъти ходил на разузнаване в тила на противника по заповед на старшото командване и на въпроса му, кой иска да дойде с него, цялата полурота правела крачка напред.

Неговите бойци били готови да го последват дори в самия пъкъл. От фронта той пише на своя баща Панчо, че ако загине, му остава за син своето дете Павел.


Семейна снимка на поета Стамен Панчев (прав в средата). На детето вдясно е посветено стихотворението „Сине мой“

Проявява се като храбрец в боевете при Караагач. През март 1913 г. при Чаталджа турците правят отчаян опит да пробият българската отбрана. Яростно атакуват позицията на полка, който е на десния български фланг, но срещат упоритата му съпротива.

В боя е ранен в крака подпоручик Панчев. Получава отпуск и заминава за София при родителите на жена му, където се намират тя и невръстният им син. Едва позакрепил здравето си и заминава отново на фронта в своята част, която отбранява брега на Мраморно море. На два пъти отблъскват опитите на противника да стовари десант н поверения им участък.

На 17 март 1913 г. в боя при село Ялос подпоручик Панчев е тежко ранен в корема и дясната ръката от куршум и осколка от снаряд, изстрелян от турски крайцер. Санитарите го изнасят от бойното поле и го натоварват на кон, с който изминава разстоянието от 8 км. до дивизионния лазарет в село Кадъкьой.

След шестдневна агония той издъхва на 23 март в ужасни мъки. Усещайки наближаването на смъртта, помолил санитарите да сложат снимката на детето му върху устните му.


Малкият Павел, синът на поета с пагони Стамен Панчев

Целунал с последния си дъх своя невръстен син, от който го делели стотици километри обгорена и просмукана с кръв земя и прошепнал един куплет. Той се отронил от устните му, като въздишка на отиващия си живот, като солена бащина сълза, като завещание:

"Сине мой, надежда скъпа моя!
Радост в грижи , грижа в радостта!
Може би последен ден е тоя,
в който те целува твой баща"...


Тези разкъсващи душата стихове са апотеоз на бащиното начало. Те са изпълнени със светла вяра и неописуема тъга. Те преминаха през пространството и времето, през телените заграждения и фронтовите траншеи, през пепелищата и горнилото на войната, за да достигнат днес, до нас, като символ на всепобеждаващата бащина обич.

Финалът на стихотворението: "Дай животът си за края роден. Българин бъди горд, сине мой!” - е безсмъртен завет, превърнал се в еманация на българщината и в нравствен пътеводител на всеки, който люби своя род и родина.

След смъртта на подпоручик Панчев в лазарета, медиците откриват сред личните му вещи, тетрадка със 70 стихотворения, част от които се били писани в окопите, а други преди войната. Братът на съпругата му Любомир Василев, който впоследствие става негов биограф, ги издава в едно малко томче. То буквално се разграбва за броени седмици от книжарниците.

Стихосбирката се превръща в сензация в българския литературен живот и нарежда името на Стамен Панчев сред имената на най-известните български поети, трагично загинали в бой за Родината. Стихотворението „Сине мой” влиза в учебниците по литература след войните за национално обединение. То става любимо за българската младеж и се запява, като песен, която е жива и до днес.

В края на 30-те години в Ботевград му е издигат паметник от признателното население, който незнайно по какви причини след 9 септември 1944г. е разрушен. През 1969 г. по случай 90 - годишнината от рождението на този скромен български патриот и поет, отново в центъра на града му е издигнат паметник, местното читалище е кръстено на него, а родната му къща е превърната в музей.


В категории: Новини , История , Добри Вести , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки