Перничани танцуваха пред българите от някогашното трънско село Звонци, останало след Ньойския договор в Сърбия


Перничани танцуваха пред българите от някогашното трънско село Звонци, останало след Ньойския договор в Сърбия
Снимка: zapernik.com
10 Март 2017, Петък


В непосредствена близост до населеното място се намира и известният в миналото курорт Звоничка баня

Автор: Десант

Ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ при Двореца на културата в Перник изнесе концерт пред сънародниците ни в село Звонци, Община Бабушница, в Западните покрайнини. Повод за изявата беше превърналото се от няколко години честване на Баба Марта като празник на българите от района.

Село Звонци е едно от 20-те села от Трънска околия, които при прокарването на нова граница през 1920 г. по силата на подписания година преди това Ньойски договор, остават на сръбска територия. До 1962 г. селото е било център на община и е обединявало околните по-малки селища, населени предимно с българи. След това сръбските власти ги разделят и поставят на подчинение на съседните сръбски общини Бабушница и Димитровград (Цариброд).

В момента в селото живеят около 170 човека, главно българи. Има и училище със 46 ученици, които четири пъти седмично изучават български като майчин език.

Селото продължава да е център на близките населени места, защото има лекар, полиция и четири дни в седмицата – служител по гражданско състояние от общината в Бабушница. В непосредствена близост се намира и известният в миналото курорт с минерален извор Звоничка баня. Големият хотел и плувните басейни са приватизирани преди повече от 10 години и сега са полуразрушени.

Местните хора таят надежда, че е възможно да се реализират съвместни проекти с български общини по програмите на ЕС за трансгранично сътрудничество.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки