Валери Симеонов: Нагорни Карабах трябва да е независима държава и да носи името Арцах


Валери Симеонов: Нагорни Карабах трябва да е независима държава и да носи името Арцах
20 Февруари 2017, Понеделник


Представители на НФСБ присъстват като наблюдатели на референдума за независимост и отделяне от Азърбайджан

Автор: Десант

Партия "Национален фронт за спасение на България", част от коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО", се включи в общия християнски фронт за защита на Нагорни Карабах и Армения.

​Както вече съобщихме, като международни наблюдатели на референдума в областта Карабах, исторически принадлежала на Армения, но по политически причини останала в пределите на Азербайджан, присъстват народните представители от 43-то Народно събрание Валери Симеонов, Валентин Касабов, Христиан Митев и Петър Петров.

На насроченото за днес, 20 февруари, национално допитване населението трябва да реши дали да бъде върнато старото име Арцах и дали да бъдат дадени повече правомощия на президента Бако Саакян.

Арцах е автентичното име на сегашен Карабах, преди да бъде прекръстен от болшевиките и даден на Азербайджан в началото на ХХ век като жест от Съветския съюз към Ататюрк с цел да бъде спечелен като съюзник. Още преди разпада на СССР местното население, над 95 процента от което се състои от арменци, ясно и категорично се обявява за независимост и отделяне от Азербайджан.

При срещата си с карабахския президент Валери Симеонов изрази личната си подкрепа и тази на НФСБ за бъдещ и независим Арцах. Лидерът на НФСБ е категоричен, че спорната територия трябва да е в ръцете на християните, а не на сателитната на Турция страна - Азербайджан.

На двустранната среща в столицата Степанакерт бе обсъдена възможността и начините за сътрудничество с България в областта на туризма, търговията и културно-историческото наследство.

Ден по-рано патриотите бяха приети в Ереван от председателя на арменския Парламент Ермине Нагдалян. Тя подчерта, че България става още по-голям съюзник и партньор на Армения заради ролята и съдействието на НФСБ за всички арменски каузи.

Нагдалян придружи българските гости при посещението им в най-големия религиозен комплекс в Европа - Ечмиадзин. Там се съхраняват икони, мощи и ценности от древността, които нагледно показват защо Армения е наричана люлката на християнството. Делегацията от България посети и уникалния скален манастир Гехард на 1700 м надморска височина и езическия храм в Гарни от І век.

Валери Симеонов използва повода да подари патриотична литература на своите домакини, която илюстрира археологическото богатство на България. "Нужна е работеща концепция за пълното разкриване на културно-историческото ни богатство и Армения има с какво да ни помогне като опит", заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти".

По време на целия си престой в Армения и Нагорни Карабах Валери Симеонов бе със златния медал, с който бе награден миналата година от арменския парламент за заслуги към страната, приела първа християнството в света. И двете посещения на представителите на НФСБ се отразяват от екипа на Национална телевизия СКАТ - братята Кеворк и Степан Дадурян, потомци на арменски бежанци, информират от пресцентъра на патриотичната партия.


В категории: Новини , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Vidadi Suleymanov
01.03.2017 10:11:47
1
0
V.Simeonov share only armenian point. I hope after looking at this video his opinion will change. The people who tell the truth on Nagorno Karabakh are mainly the armenians.
Link of video is as below
http://cbc.az/ru/v_story/video1488118569
1
Гулиев
25.02.2017 15:52:20
1
0
В някои български медии има невярна информация за историята на армено - азербайджанския конфликт в Нагорни-Карабах. Нагорни Карабах е исконно азербайджанска земя. През 1921 година Кавказкото бюро на комунистическата партия реши да остави Нагорни - Карабах в Азербайджанска ССР и му дава автономия в град Шуша като административен център. Решението от юли 1921 г. е окончателно, като през годините е потвърдено от законодателството на СССР и признато от Армения. Конфликтът между Армения и Азербайджан е в резултат на необосновани претенции на Армения. Армения окупира 20 % от територията на Азербайджан (регион Нагорни-Карабах и седем прилежащи района) което предизвика 1 милион бежанци. Тази неделя отбелязваме 25 годишнината от трагичните събития от 26 февруари 1992 година, когато бяха извършени безпрецедентни зверства срещу азербайджанското население в град Ходжалъ в Нагорни Карабах и в резултат на които 613 са убити, 488 ранени ранени и 155 безследно изчезнали за една нощ. Има 4 резолюции на Съвета за Сигурност на ООН за извеждане на въоръжените формирования от територията на Азербайджан, но за съжаление тези резолюции не се изпълняват. Това не е нищо друго освен агресия и окупация. Азербайджан в течение на 25 години се опитва да реши този въпрос в рамките на Минската група на Организацията за Безопасност и Сътрудничество в Европа с използването на нормите на международното право. За съжаление тези дни се активизираха военните провокации на линията на съприкосновение на огъня. Много въпроси от армено - азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах обективно и аргументирано са отразени в статията на извънредния пълномощен посланик на Република Азербайджан в България д-р Наргиз Гурбанова във вестниците "24 часа" и "Стандарт".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки