Църквите в България, чийто патрон е св. Харалампий


Църквите в България, чийто патрон е св. Харалампий
Пловдивският храм "Св. Харалампий"
10 Февруари 2017, Петък


Днес те отбелязват своя храмов празник

Автор: Дина Харизанова

Един от най-ранните куполни храмове в Пловдив е посветен на св. свещеномъченик Харалампий, чиято памет християните почитат днес, 10 февруари.

Църквата е построена в началото XIX в. в пловдивския квартал „Мараша“. През 1874 г. е изця­ло обновен с щедрите даре­ния на членове от прочутия тогава в града кафтанджийски еснаф. Тази дата се виж­да и сега издялана на мраморна плоча, поставена над главния вход от западната страна на храма.

Строежът е изпълнен от брациговски майстори. Раз­мерите на храма не са големи (20 на 12 м), но въздействието на архитектурата му е внуши­телна заради извисения на 14 метра осмостенен купол, из­граден върху свода на сред­ния кораб. До това време ку­пол в Пловдив има единстве­но митрополитската черква „Св. Марина“.

Ол­тарът е украсен с резбован иконостас от втората полови­на на XVIII в. В него са вгра­дени царски двери от края на XVII в. Предполага се, че рез­бата с по-късната датировка е дело на забележителния май­стор, работил иконостаса на параклиса „Св. Въведение Богородично“.

Забележителни в църквата са някои от стенописите, които след Освобождението прави известният местен зограф Атанас Гюдженов, баща на големия живописец проф. Димитър Гюдженов. Веро­ятно поради недостатъчно средства той успял да покрие със стенописи само купола, средния кораб и източната олтарна стена с апсидата.

Храм, носещ името „Свети Харалампий”, е вдигнат през последните години на XIX в. след Освобождението ни и в Шабла, но разрушително земетресение през 1900 г. срутва до основи започнатото, като значителните материални щети преустановяват временно работата.Храмът в Шабла

Завършването на строежа става около 1908-1909 г., след което готовата църква била осветена от Варненско-Преславския митрополит Симеон. Букурещкия договор (1913), последвал края на Междусъюзническата война, откъснал Южна Добруджа от България и цялата община Шабла станала част от Румъния до 1940 г., когато Крайовският договор я връща отново в пределите на нашата родина.

В писмо от 1952 г. до митрополит Йосиф, свещеник Петко Селановски споменава, че при въдворяването му храмът бил в крайно окаяно състояние (в текста е използвано сравнението с “курник”). Но с помощта на християните е направен необходимия ремонт.

Трикорабната базилика “Св. свщмчк. Харалампий” е построена от майстор Христо Божков- Загореца. Най-старите икони в нея са от 1857 г. и са рисувани от известния в Добруджа зограф Захари Цаньов от Трявна.

Храмов празник отбелязват днес миряните в село Железница. Красивата църква там, чийто патрон е св. Харалампий, е осветена преди 16 години, като  въпреки малките си размери е с изключително добрата подредба.

Храм, кръстен на светеца, има и в хасковския квартал Болярово. Той е издигнат през 1922 и осветен през 1926 г. по инициатива на тогавашния финансов министър Петър Янев, който е израстнал в това населено място.  Именно любовта към родния край оставя завинаги неговото име върху проекта и построяването на тази православна църква.
В категории: Новини , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки