Ценен експонат от Бургаския музей ще е част от елитна изложба във Виена


Ценен експонат от Бургаския музей ще е част от елитна изложба във Виена
07 Февруари 2017, Вторник


Медният слитък от бронзовата епоха преди години е оценен на повече от половин милион лева

Автор: Десант

Един от най-ценните експонати от фонда на Археологическата експозиция към РИМ -Бургас ще бъде представен в елитна изложба в австрийската столица Виена, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

В експозицията, която ще бъде открита през март, от фонда на музея в морския град ще присъства меден слитък във формата на опъната волска кожа, използван през бронзовата епоха като домонетно разменно средство. Той е намерен в недалеч от Русокастренска река, на около 3 км северозападно от Черково.

Слитъкът е маркиран с минойския знак ‘+’, който се среща и в двете критомикенски писмености, които учените обозначават като линеарно ‘А’ и ‘Б’ писмо. Експонатът е от особен интерес с това, че има абсолютни аналогии на островите Кипър, Крит и други места по Средиземноморието, което показва търговските пътища в Европа през бронзовата епоха.

Това е поредното участие на медния слитък от бургаския археологически музей в международни експозиции. През 2001-2002 г. той бе част от най-голямата изложба „Троя – мит и реалност”. Тогава той бе оценен на 600 хиляди марки (300 хиляди евро) и обиколи три музея в Германия.

В днешните български земи са открити само четири подобни артефакта – два от Каменово, обл. Разград, един от с. Черково, обл. Бургас и един от с. Чернозем, обл. Ямбол.

Припомняме, че за изложбата във Виена замина и слитъка, притежание на русенския музей, който е с врязан знак, подобен на тези върху аналозите, датирани около 1300 г. пр. Хр., открити в корабокруширалия кораб при Улубурун (Турция).


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки