Уникално! Генгерът расте единствено по айтоските баири


Уникално! Генгерът расте единствено по айтоските баири
Айтоският генгер е включен в Червената книга на България Снимка: „Сдружение за опазване Една Природа“
27 Януари 2017, Петък


В парка "Славеева река" ще отвори врати посетителски център, посветен на изключително рядко срещаното растение

Автор: Десант

Посетителски център „Генгер“ ще отвори врати в сградата на бившия айтоски Младежки център, който е част от общинския етнографски комплекс „Генгер“ в парк „Славеева река“

Инициаторите от „Сдружение за опазване Една Природа“ ще подредят в него образователна експозиция за биоразнообразието на района, като централно място ще бъде отделено на уникалното растение айтоски генгер (Astracantha arnacantha).

Ще има обособен и специален кът за неговия откривател като вид за науката проф. Стефан Георгиев – основателя на Университетската ботаническа градина в София, създател на ботаническия институт и пръв професор по ботаника в България. Той открива общо 520 нови за страната ни видове растения, сред които и уникалният генгер, който в целия свят вирее единствено край Айтос.

Авторът на идеята за посетителска експозиция и член на УС на Сдружението - д-р Светла Далакчиева, е убедена, че айтоските баири крият още редица редки и застрашени растения и животни. Тя пояснява, че айтоският ендемит (биологичен вид, чието разпространение е ограничено само в един определен район, б.р.) е включен в последното издание на Червената книга на България, която е първият експонат в експозицията на посетителския център.

Освен информация за срещания само по айтоските баири генгер, в него ще има и читалня със специализирана научна и научно-популярна литература в областта на биологията и природните науки, която ще запознава читателите с любопитни подробности за биоразнообразието. До този момент книги с такова съдържание изключително трудно се намират както в Айтос, така и в цялата област, отбелязват авторите на проекта от „Сдружение за опазване Една Природа“.


В категории: Новини , Парадокси , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки