В памет на Димитър Гюдженов – художникът, нарисувал България


В памет на Димитър Гюдженов – художникът, нарисувал България
27 Януари 2017, Петък


На 26 януари се навършиха 126 години от рождението на най-добрият български майстор на батална и историческа живопис

Автор: доц. д-р Петър Ненков


Димитър Гюдженов – най-добрият български майстор на батална и историческа живопис, е роден e на 26 януари 1891 г. в града на липите и на поетите Стара Загора. Син е на художника Атанас Гюдженов.


През 1915 г. завършва живопис в класа на проф. Цено Тодоров в Художественото индустриално училище в София. Междувременно учи два семестъра и в парижкото Национално училище за изящни изкуства (1913-1914). Започва да рисува като военен художник в щаба на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия.

От този период са картините му „Обоз на път“, „През Морава“, „Вълчи ями“.


"През Морава"

Стремежът му е в тях да изобрази същността на военните събития неразделно от живота на обикновените войници. Между 1920 г. и 1933 г. Димитър Гюдженов преподава в Художествената академия, където е професор.



През 1925 г. рисува първите си картини на историческа тематика, която заема основният жанр в цялото му творчество. Други жанрове, в които Гюдженов твори са битовата живопис, пейзажът и портретът. От 1933 до 1945 г. работи като художник към щаба на Българската армия, което го вдъхновява за цяла поредица от платна с военни и исторически сюжети и личности.



След 1944 г. социалните теми също биват добре застъпени в платната му. През 1959 г. на Димитър Гюдженов и проф. Никола Кожухаров е поверено изписването на Старозагорската църква „Свети Димитър“.

През 1961 г. двамата изографисват и варненския православен храм „Свети Николай“.

Гюдженов рисува стенописи на църкви в Бургас, Пловдив и Чирпан.Той е член и съосновател на Дружеството на южнобългарските художници (1911), както и на Дружество „Съвременно изкуство”.



От 1931 г. до 1941 г. е председател на Дружеството на художниците в България, което по-късно влиза в състава на СБХ. Участва в общи изложби на тези дружества в България, както и в Берлин, Виена, Ню Йорк, Прага.

За творчеството си Гюдженов е носител на високи държавни отличия. Умира на 25 август 1979 г.






В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки