"С цветя и флагове на чело" преди 139 години в Казанлък се сформира първият военен набор


"С цветя и флагове на чело" преди 139 години в Казанлък се сформира първият военен набор
Клетва на български войници и молебен за техния успех
27 Януари 2017, Петък


Днес не могат да се намерят кандидати да служат в поделението в Града на розите 

Автор: Диана Славчева

Първият военен набор в Казанлък е събран през май 1878 г. - това научаваме от бр. 64 на в. „Казанлъшка искра“, издаден преди 90 години – през февруари 1927 г., където е публикувана статия на К. Т. Бозвелиев за ентусиазма, с който това събитие се посреща от българската младеж.

„Тогава ние не бяхме вкусили от прелестите на казармения живот и на военщината виждахме само декоративната страна. Освен това, дотогава носенето на оръжие беше забранен плод за българина, а това правеше младежите да копнеят за него“ - споделя Бозвелиев.

И продължава да разказва спомените си за деня, в които младите българи прииждат радостни „на тумби от околията – окичени с цветя и с флагове на чело“, за да влязат в този набор.

„Младежите от северните села – цяла дружина – пристигнаха с грамаден байрак, предшествани от слепия музикант Гинча, който със своята гъдулка пееше по съчинената от някой неизвестен народен трубадур блудкава, но пеяна с охота песен:

„На хилядо и осемстотин
и седемдесет и седмо
се освободи от турчина
българският народ беден“.


По това време Околийското управление се помещава в конака на турския бей Мустафа Алимолоолу (на главната улица, до каменния мост – уточнява Бозвелиев).

„Дворът на тоя конак скоро се напълни с младежи. Извърши се водосвет преди захващането на набора“ - уточнява той.

След тази церемония съдията Филип Велев държи прочувствена реч, в която се обръща към младите левенти, за да им напомни, че „в този тържествен час, когато се тургат основите на българската редовна войска“, на тях се е паднала високата чест да бъдат първите редовни войници. Че техните бащи и деди през целия си живот са копнеели за правото да носят оръжие, за да бранят с него свободата и независимостта си. Че за това право са се водили борби и хиляди българи са загинали. Че за него Батак, Перущица и стотина села са се разорили. Че за него „с потоци“ руска кръв се е проляла...

„Това право е свещено, заключи той, и то трябва да ни бъде мило тъй, както ни е мила свободата и независимостта на отечеството“ - свидетелства Бозвелиев.

Както самият той изтъква: „Думите на стария и побелял учител тъй на място паднаха, че сякаш електрически ток мина през сърцата на всички“.

В отговор на тази вълнуваща реч, пред конака избухва „бурно и нескончаемо „Ура!“.

Според съществуващите тогава наредби, е следвало да се пристъпи към поименно повикване на „подлежащите на призив младежи“ и техния медицински преглед, за да се освободят „телесно негодните и онези, които имат семейни причини за освобождаване“.

Какво обаче се случва – всички до един отказват да бъдат прегледани от медиците, заявявайки, че доброволно искат да служат на отечеството си и че се чувстват здрави и годни за военна служба.

„Властта не искаше да разваля това настроение и затова никакъв преглед не стана, а само ги записаха поименно и по общини“ - уточнява Константин Бозвелиев.

Тук е мястото да изкоментираме днешната ситуация, при която кадровият недостиг и в без това обезкървената ни армия, в някои случаи достига до 20 %.

Буквално тези дни гласност доби съобщението на Българската армия, което алармира, че не достигат професионални войници за сухопътните ни войски. Според съобщение на Министерството на отбраната, необходимият брой войници е 486, като те трябва да бъдат назначени в различни гарнизони в страната. Най-необходими са кадровите войници за Пловдив, Стара Загора, Карлово, както и поделенията в същия този Казанлък, където преди близо 140 години с такова вълнение младежите се надпреварват да се запишат за наборна служба.

Една от основните причини служенето в професионалната ни вече войска да не е привлекателно е ниското заплащане, което е малко над 600 лева, както и орязването на социалните придобивки за военнослужещите.

И накрая да кажем няколко думи и за автора на цитираната по-горе статия. Това е  Константин Тенев Бозвелиев, който по-късно става кмет на Казанлък, а сетне е депутат в XVI, XVII, XVIII и XXI Обикновено Народно събрание. Той е син на казанлъчанина Теньо Бозвели от рода на Неофит Бозвели. В средата на ХІХ в. фамилията е начело на тютюнджийския еснаф в Цариград.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки