Пчеларите недоволстват: Изкупуват много евтино пчелния мед


Пчеларите недоволстват: Изкупуват много евтино пчелния мед
26 Януари 2017, Четвъртък


Пазарът е наводнен с украински и китайски мед на изключително ниски цени

Автор: Десант

Изкупната цена на пчелния мед се е понижила с 1,40 лв на килограм спрямо миналата година. Това каза за Радио „Фокус” Петър Младенов, председател на Видинското пчеларско дружество „Димитър Балев”.

В момента медът се изкупува на едро за между 3,50 до 4 лв. за килограм, което е и причина да няма сериозна търговия с този ценен за здравето продукт.

"Пчеларите задържат произведения мед и чакат една по-добра цена през пролетта, като се промени конюнктурата на пазара”, обяснява видинският пчелар.

По думите му има и друго нещо притеснително - пазарът е наводнен с украински и китайски мед на изключително ниски цени. "Фирмите, които търгуват с мед изпълниха квотите на изключително ниски цени, а качественият български мед остана при нашите пчелари”, разочарован е Младенов.

Според него пласирането на дребно на пчелния мед не решават проблемите на пчеларите. „Те не могат да реализират продукцията си с продажба на буркани с мед”, подчертава шефът на видинските медопроизводители. И в тази връзка посочва, че те настояват да има държавна намеса за регулиране на пазара по отношение на вноса на меда от страни извън Европейския съюз.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки